IKEA gradi zgradu drugačiju od svih dosadašnjih

- Advertisement -

U centru Beču na popularnoj ulici Mariahilfer Straße će u narednom periodu biti izgrađena jedinstvena inovativna zgrada švedskog proizvođača namještaja IKEA, drugačija od svih dosadašnjih IKEA kuća u svijetu.

Bečke arhitekte su osmislili poseban vanjski izgled zgrade: Na tzv. mrežastoj fasadi će se smjenjivati otvoreni i zatvoreni elementi kako bi na svim nivoima moglo rasti drveće. Na svakoj strani će uporedo sa osvijetljenim prostorom biti ugrađeni ozelenjeni elementi fasade. Predviđene su ozelenjene pergole i površine u sjeni kao i manje površine za različite namjene. Izlozi će biti otvoreni i svijetli.

Cilj je ovu robnu kuću pretvoriti u atraktivno mjesto susreta za sve, a istovremeno ispoštovati koncept održivosti: Kupci će kao i do sada moći probati sve artikle na licu mjesta, međutim kupovati će se samo oni artikli koji će se moći ponijeti u metro, pješke ili na biciklu, dok će se sve ostalo naručivati putem interneta. Razlog tome je izmijenjeno ponašanje potrošača i njihova mobilnost, jer većina stanovnika Beča u unutarnjim gradskim okruzima ne posjeduje automobil. Kupci u Beču idu rado u kupovinu, žele sve isprobati, opipati i testirati, ali veliku kupovinu ne žele sami nositi kući. Žele je dobiti isporučenu na kućnu adresu.

PROČITAJTE JOŠ:  Nove informacije: Nestala djevojčica Danka Ilić navodno viđena u Beču!

Stoga za novu IKEA zgradu nisu predviđena parking mjesta jer ona svakako nisu potrebna.

Novi logistički centar IKEA biće izgrađen u 21. bečkom okrugu, odakle će se isporučivati svi artikli poručeni putem interneta, uz najkraći rok isporuke.

U novom IKEA centru će biti zastupljeno sve što ovu robnu kuću čini prepoznatljivom: izložbene sobe, izložbu namještaja, studije za planiranje interijera i naravno sve artikle od kauča, kreveta, kuhinja do dnevnih boravaka, posuđa, dekorativnih predmeta, tepiha te švedskih delicija u restoranu. 

PROČITAJTE JOŠ:  Nove informacije: Nestala djevojčica Danka Ilić navodno viđena u Beču!

Copyright: © IKEA Austria

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...