Indija postala najveći uvoznik oružja na svijetu

- Advertisement -

Indija je u 2010. godini postala najveći kupac konvencionalnog oružja, s uvozom od ukupno 5,8 milijardi dolara, javila je britanska online agencija FirstPost.


Pozivajući se na izveštaj američkog Kongresa, agencija navodi da je drugo mjesto po vrijednosti uvoza oružja i vojne tehnike zauzeo Tajvan s 2,7 milijardi dolara, a treće Saudijska Arabija, i Pakistan koji su koji su na uvoz oružja utrošili po 2,2 milijarde dolara.

Ukupna vrijednost svjetske trgovine oružjem u 2010. godini, iznosila je 40,4 milijarde dolara, što je 38 posto manje nego u 2009., kada su zemlje svijeta zaključile ugovore o kupovini naoružanja za 65,2 milijarde dolara.

Prema podacima američke Uprave za vojnu saradnju (DSCA), udio izvoza oružja iz SAD na svjetska tržišta iznosio je prošle godine 53 posto ili 21,3 milijarde dolara. Ta suma uključuje samo sporazume o vojnoj saradnji američkog ministarstva odbrane, a ne i direktne sporazume na vladinom nivou ili potpisivanja sporazuma neposredno s američkim kompanijama. Ukupan američki izvoz oružja u 2010. iznosio je 31,6 milijardi dolara.

Prema podacima Stokholmskog međunarodnog istraživačkog instituta za mir (SIPRI), udio SAD na svjetskom tržištu oružja iznosi 30 posto. Podaci američkog Kongresa pokazuju da su zemlje u razvoju 2010. godine imale najveći udio u svjetskom izvozu oružja – od 76,2 posto ili 30,7 milijardi dolara. Te zemlje su pri tom smanjile uvoz oružja, uglavnom usljed ostvarivanja programa smanjenja troškova vojnih budžeta.

Najveći uvoznici oružja i vojne tehnike u periodu od 2003. do 2010. godine bile su Saudijska Arabija (29 milijardi dolara), Indija (17 milijardi dolara) i Kina (13,2 milijarde dolara). U prvoj petorci vojnih uvoznika našli su se i Egipat i Izrael s uvozom od 12,1, odnosno 10,3 milijarde dolara, prenosi Tanjug.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...