Intel kupuje izraelskog proizvođača čipova za skoro šest milijardi dolara

- Advertisement -

Jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu, američki Intel, objavio je da će kupiti izraelskog proizvođača čipova Tower Semiconductor za blizu šest milijardu dolara, naznačivši da planira iskoristiti ovu jedinstvenu priliku shodno trenutačnoj ogromnoj potražnji za poluprovodnicima na svjetskom tržištu, javlja Wall Street Journal.

Izraelska kompanija proizvodi čipove za automobile, medicinske senzore i elektrosisteme, a Intelu bi trebala pomoći u pokušaju da ugrozi vodeću poziciju tajvanskog TSMC-a, najvećeg proizvođača čipova u svijetu.

PROČITAJTE JOŠ:  Od danas ponovo omogućene posjete KCUS-u

– Portfolio kompanije Tower Semiconductor specijalizirane tehnologije i geografskog dosega pomoći će Intelu da proširi usluge proizvodnje čipova i omogućit će nam da se približimo cilju, a to je pozicija velikog kapaciteta za proizvodnju čipova širom svijeta – rekao je izvršni direktor Intela Pat Gelsinger.

Čipovi su u posljednje vrijeme jako tražena roba, posebno u automobilskom sektoru, dok su proizvođači elektronike uspjeli nabaviti dovoljno zaliha, pa ih trenutna nestašica manje pogađa.

PROČITAJTE JOŠ:  Izgorjela kuća u Derventi

Intel je u januaru ove godine objavio da će uložiti 100 milijardi dolara u gradnju kompleksa za proizvodnju čipova u američkoj saveznoj državi Ohio, koji bi mu trebao ponovno osigurati dominaciju u proizvodnji čipova i ublažiti ovisnost SAD-a o azijskim pogonima.

Ova američka kompanija posluje u Izraelu već gotovo pedeset godina i spada među njegove vodeće dobavljače. Akviziciju Tower Semiconductora namjeravaju finansirati sredstvima iz dobiti, a preuzimanje su jednoglasno odobrili upravni odbori obje kompanije.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...