Kina će prepoloviti visinu carina na američke proizvode

- Advertisement -

Kina će prepoloviti visinu stope dodatnih carina na neke američke proizvode od 14. februara u nastojanju da doprinesu stabilnom razvoju kinesko-američkih ekonomskih i trgovinskih odnosa, javila je u četvrtak Komisija za carinske tarife Državnog vijeća.

Prema toj odluci koja će na snagu stupiti 14.februara bit će prepolovljene tarifne stope od 10 i pet posto na američke proizvode koji podliježu dodatnim tarifama od 1. septembra 2019. godine.

Tarifne stope bit će smanjene za proizvode u vrijednosti od 75 milijardi američkih dolara i u pitanju su proizvodi kojima je zadržana ta visina carine nakon što je Kina ukinula dodatnu tarifu na američke proizvode 15. decembra, javila je danas kineska novinska agencija Xinhua.

PROČITAJTE JOŠ:  Katastrofa u SAD-u: Teretni brod se zabio u poznati most u Baltimoreu i srušio ga

Kina je odlučila prepoloviti tarifne stope nakon što su Sjedinjene Američke Države 16. januara objavile da će prepoloviti visinu svojih dodatnih carina od 15 posto na kineske proizvode u vrijednosti od oko 120 milijardi dolara što će biti učinjeno na isti datum, 14. februara, izjavio je neimenovani dužnosnik iz Komisije citiran u izjavi na web stranici Ministarstva finansija.

PROČITAJTE JOŠ:  Večeras u Los Anđelesu dodjela Oskara: Favorit "Openhajmer" sa 13 nominacija

– Kako bi ublažili ekonomske i trgovinske tenzije i proširili saradnju, Kina je odlučila prilagoditi te mjere. Daljnje prilagođavanje visine carina ovisiti će o budućem razvoju privrednih i trgovinskih odnosa dvije zemlje. Nadamo se da će obje strane raditi zajedno na konačnom uklanjanju svih dodatnih carina – kazao je taj dužnosnik.

Komisija je saopćila da će se druge dodatne tarifne mjere nastaviti provoditi kako je propisano, a bit će nastavljen i rad na oslobađanju od poreza na uvoz iz Sjedinjenih Američkih Država.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...