BusinessLife news

Kishida: Japan postepeno ukida uvoz ruske nafte

0
Kishida: Japan postepeno ukida uvoz ruske nafte, Life.ba

Premijer Fumio Kishida saopćio je da Japan polako smanjuje uvoz ruske nafte, u iskazivanju jedinstva u naporima Grupe sedam svjetskih industrijskih sila protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Čelnici zemalja članica G-7 u nedjelju su održali online sastanak i objavili su predanost naporima na postepenom ukidanju uvoza ruske nafte, u okviru pritisaka na Moskvu da okonča agresiju na Ukrajinu.

– To je ekstremno teška odluka za zemlju koja se uglavnom oslanja na uvoz energenata, među kojima je i nafta. Jedinstvo u G-7 je, međutim, najbitnije upravo sada – izjavio je Kishida novinarima u ponedjeljak.

Kishida je kazao da će ukidanje uvoza ruske nafte biti postepen i spor proces, i o njegovim vremenskim okvirima bit će odlučeno kasnije jer takav proces zahtijeva traženje alternativnih energetskih izvora.

LIFE:  Cjelodnevne dežure domova zdravlja u KS za vrijeme praznika

Oko četiri posto japanskog uvoza nafte dolazi iz Rusije. Japan je također objavio planove postepenog ukidanja uvoza ruskog uglja.

Japan neće zabraniti snabdijevanje iz vlastitih naftnih zaliha kao i projekte snabdijevanja prirodnim gasom iz Rusije, rekao je Kishida, prenosi AP.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like