BusinessLife

Kompanija Tesla isporučuje besplatne respiratore bolnicama širom svijeta

0
Kompanija Tesla isporučuje besplatne respiratore bolnicama širom svijeta, Life.ba

Američka kompanija za proizvodnju električnih vozila i čiste energije Tesla objavila je da će besplatno bolnicama širom svijeta isporučiti respiratore, prijeko potrebnu opremu u jeku pandemije novog koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Imamo dodatne respiratore odobrene od FDA. Dostavljamo ih bolnicama širom svijeta u Teslinim regijama isporuke. Troškovi uređaja i dostave su besplatni“, objavio je na Twitteru u utorak kasno uvečer Elon Musk, izvršni direktor Tesle.

Uprava za hranu i lijekove (FDA) regulatorno je tijelo i federalna agencija američkog Odjela za zdravstvo i ljudske usluge.

“Jedini zahtjev je da se respiratori odmah počnu koristiti za pacijente kojima su potrebni, a ne da se čuvaju u skladištu“, poručio je Musk.

Izvršni direktor kompanije pozvao je zainteresovane da stupe u kontakt s njim ili Teslom. Musk je prošle sedmice rekao da su iz Kine kupili više od 1.200 respiratora i da su ih dopremili u Sjedinjene Američke Države.

LIFE:  Beskontaktna plaćanja u BiH: Do 60KM bez unošenja PIN-a

Gavin Newsom, demokratski guverner Kalifornije potvrdio je prošle sedmice da je Musk svojoj državi dao 1.000 respiratora.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 42.300 ljudi, a potvrđeno je preko 860.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 180 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins. Do sada se oporavilo više od 175.000 ljudi.

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *