Business

Lav kao vođa vojske miševa ili miš na čelu ekipe lavova? Šta je bolje za kompaniju?

0
Ilustracija - Andy Farrington/Red Bull Content Pool

Timski rad je važan, ako želite imati najbolji tim morate ih voditi inteligentno. 

Često je legendarni Ćiro Blažević ponavljao kako je bolje da lav predvodi vojsku miševa, nego miš na čelu ekipe lavova. Naravno, ovo se kroz historiju pokazalo kao tačna tvrdnja, a mi smo istražili kako se to odnosi na kompanije i da li je moguće doći do treće opcije da lav vodi tim lavova.

Već smo pisali o tome da su u Google radili istraživanje i pronašli 5 elemenata koje je potrebno ispuniti za jedan uspješan i zdrav tim koji je spreman za pobjede.

U saradnji sa jednom od najboljih firmi iz svijeta računovodstva i finansija, Capitalia d.o.o., nastavljamo istraživati i inspirisati domaće kompanije i organizacije da naprave najbolje moguće timove koji će pobjeđivati.

Zdravi i uspješni timovi nisu takvi slučajno.

Neko je odlučio da u kompaniji svakodnevno razvija tim, a to utiče na zdravlje tima i zadovoljstvo uposlenih. Pored odluke, postoji još nekoliko elemenata bez kojih nema zdravih timova.

Zdravi timovi imaju dobre menadžere 

Zdravi timovi prije svega imaju dobre menadžere koji su svjesni svoje uloge u timu i svog uticaja na organizacijsku kulturu. Često su menadžeri ti koji su uzrok nesretnih, nemotiviranih uposlenih koji nemaju elana za rad.

Istraživanja pokazuju da menadžer utiče na angažman uposlenih najmanje 70%.

Gallup to naziva kaskada efekt čija definicija glasi: “angažman zaposlenika izravno je pod uticajem angažmana njihovih menadžera – čiji angažman izravno ovisi o angažmanu njihovih nadređenih”.

Ako je u vašoj kompaniji angažiranost uposlenih problem, provjerite šta menadžeri rade i razmislite šta bi moglo biti bolje.

Zdravi timovi otvoreno komuniciraju

Pojedinac se osjeća motiviranim u društvu ljudi kojima može vjerovati.

Ako se čovjek osjeća sigurno i samopouzdano, tada pruža najbolje što može. Osim toga, zdravi odnosi među uposlenima smanjuju mogućnost sukoba i borbe među pojedincima.

Zadovoljni uposlenici, dobri menadžeri, opuštena radna atmosfera i otvorena komunikacija nisu isključivo odgovornost pojedinih timova ni menadžera.

Za dobre i zdrave međuljudske odnose odgovorna je kompanija koja želi bolje učinke rada, veću produktivnost i bolju radnu atmosferu u svojim timovima.

Zašto bi kompanija ulagala da bi zaposlenici bili sretni?

Kompanije ulažu u svoje zaposlenike iz jednostavnog razloga, da povećaju profit.

Mnoga istraživanja već godinama dokazuju da zadovoljni uposleni rade bolje, produktivniji su, duže ostaju u kompaniji.

Naći kvalitetne i obrazovane ljude nije jednostavan proces. Osim toga, proces regrutacije košta i traje.

Kada kompanija nađe odgovarajuće ljude koji se dobro uklapaju u organizacijsku kulturu i dobro funkcioniraju u timu, koriste se sve mogućnosti da ih se u kompaniji zadrži što duže.

“Timski rad je važan, a ako želite imati najbolji tim zaposlenika, vodit ćete ih inteligentno ”, izjavila je Lindy Greer, koja predaje na poslovnoj školi Sveučilišta Stanford.

“Ako samo spojite ljude, oni će se srušiti i spaliti ako ne budu imali obuku za rješavanje sukoba, upravitelja koji može koordinirati uloge i mogućnosti da uče jedni s drugima.”

Na kraju teksta nije teško zaključiti da je za jedan uspješan tim potreban vođa, u ovom slučaju menadžer.

Naravno, i nadređena uprava menadžeru mora biti na visini zadatka kako bi dobili “Lava menadžera”, koji će od svog tima napraviti “ekipu Lavova” i tada sve postaje moguće.

Nadamo se da će i ovaj tekst nekoga inspirisati za pozitivne pomake u svojoj organizaciji. Mi nastavljamo dalje istraživati sa parterima iz Capitalia d.o.o., kako bi uskoro došli sa novim inspirativnim tekstovima. Pratite Life.ba i čekirajte www.capitalia.ba lavove za računovodstvo i finansije.

Facebook komentari

Mancini: BiH odigrala odlično, dobro su nas pritisnuli

Previous article

UDO: Čovjek, svemir, energija… 

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Business