BusinessLife

[Life je bio tu] Ugostitelji iz Dalmacije: Od BiH živi cijela Makarska rivijera, a sada nam neće niko doći! Nema ni 10% turista

0
[Life je bio tu] Ugostitelji iz Dalmacije: Od BiH živi cijela Makarska rivijera, a sada nam neće niko doći! Nema ni 10% turista, Life.ba

Iako već godinama unazad mnogi Bosanci i Hercegovci želeći doživjeti nešto novo i drugačije umjesto hrvatske obale radije biraju dalje destinacije, poput Turske, Grčke, Španije, Portugala, Italije, Albanije ili još udaljenijih i egzotičnijih zemalja, sudeći po reakcijama na mrežama ali i u općem javnom diskursu, sada bi opet ponovo najradije ljetovali u Hrvatskoj. Baš svi, i oni koji nisu bili tu već, kako se vole pohvaliti, godinama ali i stalni gosti, koji su radije birali bliže i poznato im more i obalu.

[Life je bio tu] Ugostitelji iz Dalmacije: Od BiH živi cijela Makarska rivijera, a sada nam neće niko doći! Nema ni 10% turista, Life.ba

Žestoke reakcije

Sudeći po reakcijama, svima prekrasna obala prvih susjeda postaje ponovno najprivlačnija, ali nažalost nedostižna destinacija kao uglavnom i sve one koje su rado, u naletu općeg turističkog trenda lutanja i istaživanja, rado ophodili.

Premda su zemlje brdovitog Balkana u naletu svjetske pošasti, virusa COVID-19, imale sreće i izbjegle loše scenarije mnogo razvijenijih i naprednijih evropskih ali i svjetskih zemalja, novi porast broja zaraženih donio je i nove nevolje.

Željni normalizacije života i bar malo odmora od lockdowna, odluka Hrvatske o uvođenju obavezne samoizolacije naljutila je mnoge Bosance i Hercegovce koji su se radovali najavama da će od kraja juna i početka jula biti dozvoljen turistički ulazak.

[Life je bio tu] Ugostitelji iz Dalmacije: Od BiH živi cijela Makarska rivijera, a sada nam neće niko doći! Nema ni 10% turista, Life.ba

Da li je ispravna ili ne, donijeta iz epidemioloških ili političkih razloga, tema je o kojoj svi danas pričaju. Kod mnogih ona budi osjećaj uvrjeđenosti, prkosa, većeg patriotizma, a nažalost kod nekih inače samo vješto prikrivenog nacionalizma i mržnje, koji će, kako tvrde, „zbog ove odluke rado da bojkotuju sve što je hrvatsko“.

Evidentno je da je malo stanovnika posmatra iz ugla potencijalnog poboljšanja epidemiološke slike, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Hrvatskoj.

[Life je bio tu] Ugostitelji iz Dalmacije: Od BiH živi cijela Makarska rivijera, a sada nam neće niko doći! Nema ni 10% turista, Life.ba

Ovaj vikend je trebao sve pokazati

Ali, da li zbog ove odluke pate samo Bosanci i Hercegovci i kako o njoj promišljajuju lokalni stanovnici Dalmacije koji žive od turizma i dobrim dijelom turista iz BiH, donosimo u nastavku. Ekipa portala life.ba, koja je imala sreće da u Hrvatsku uđe prije stupanja sporne odluke na snagu, razgovarala je sa ugostiteljima iz Gradca, prve dalmatinske općine s početka Makarske rivijere.

[Life je bio tu] Ugostitelji iz Dalmacije: Od BiH živi cijela Makarska rivijera, a sada nam neće niko doći! Nema ni 10% turista, Life.ba

„Od Bosnaca živi sve odavde, od Gradca, pa skoro sve do Makarske. Ovaj vikend je u biti trebao pokazati kakva će sezona biti, jer bilo je loše vrijeme do sada pa se nije ni znalo hoće li iko iz Bosne doći li neće doći“, kaže na početku razgovora naš sagovornik koji se više do 20 godina bavi ugostiteljstvom i vodi dva kafića. Reklama mu kaže ne treba, pa nas je zamolio da njegovo ime i nazive objekata ne okrivamo.

Procjenjuje da u ukupnom sastavu oko 30% inače čine gosti iz BiH. „Ti gosti uvijek prate vrijeme, i ako je dobro oni su začas tu. Ali to je sada drastično opalo, da ne kažem skroz, 100%. Sada nema ni 10% svih turista. Ova odluka o samoizolaciji je uticala na dolazak, i mislim da sada neće niko doći. Možda se neko odluči rizikovati, misleći ostat ću svakako 15 dana, ići ću se kupati i neće me niko kontrolirati, ali to su sve veliki rizici i mislim da je vrlo mali procenat ljudi koji će se odlučiti na takav potez.“

[Life je bio tu] Ugostitelji iz Dalmacije: Od BiH živi cijela Makarska rivijera, a sada nam neće niko doći! Nema ni 10% turista, Life.ba

Kada se povuče paralela – juni prošle godine i ove kaže da je razlika velika. „To nije samo razlika zbog Bosnaca nego i zbog čeških turista koji su inače u ovom periodu, prije sedmog mjeseca zbog nižih, predsezonskih cijena, uvijek rado dolazili. Inače od 1.7. se pojavi jedna rupa u popunjenosti zato što kreću nove cijene. Zato je upravo ovaj period, od 20.6. do 1.7. u Gradcu, a mogu reći i na cijeloj Makarskoj rivijeri, ako je vrijeme dobro, najpopunjeniji, što sada naravno nije slučaj“, kaže.

Inače, naš sagovornik jedan je od rijetkih koji je svoje objekte odlučio otvoriti na puno radno vrijeme. Ali nažalost radi sa manje od 20% kapaciteta, a gosti su mu lokalci. Rijetki tek restorani i hoteli rade, a ovoga ljeta mnogi svoja vrata u Gradcu neće ni otvoriti. Parkinzi su prazni, ne plaćaju se. Nema gužve na ulicama, u prodavnicama, na plažama. Na jadranskoj magistrali tek pokoji zvuk motora automobila koji idu negdje dalje. Autobusi saobraćaju na lokalnim relacijama, kao npr. Split – Metković, a prizor putnika sa maskama, podsjeti vas na ovu novu realnost.

Najavile se inspekcije

„Brojni restorani nisu još ni otvoreni, a planovi za početak rada su od jula. Za Hotel Laguna kažu da neće nikako otvarati ovoga ljeta, a hotel Labineca je imala najavljen dolazak grupe Slovenaca, i trebali su početi sa radom. Ali grupa je otkazala dolazak i sada je upitno kada će se otvoriti“, otkriva nam širu sliku aktulene turističke ponude ovog mjesta.

LIFE:  [foto] Hotelijeri zadovoljni: Bosanci i Hercegovci ispunili plaže u Neumu

Kako kaže svi stanovnici su vezani za turizam, ako ne direktno, onda indirektno. Njemu koji nije u kreditu, i nije toliko teško izdržati jednu propalu sezonu. Ali šta će dalje, nakon devetog mjeseca i s počekom nove godine, brine našeg sagovornika kao i sve ostale.

„Najbolje bi nam bilo kada bi vlasti rekle nemojte raditi nikako, pa da se idemo snalaziti. Za nas obrtnike dali su neku pomoć od 4.000 kuna za peti i šesti mjesec, sezonski. Za peti mjesec su dali jer nismo smjeli otvarati, a za šesti moramo dakazati da imamo 50% manje prometa od prošle godine, i tek tada se pravo ostvaruje. A tih 4.000 kuna je malo, to nije ništa. Biće teško“, kaže nam i nastavlja:

„Političari se vjerovatno nadaju da će biti neke sezone tu, ali sa ovakvim ponašanjem i ovim odlukama teško. Niko nam neće doći. Od 1. jula najavile su nam se i inspekcije, da češljaju kako smo se to mi ugostitelji pripremili za sezonu koje nema i za turiste kojih nema a koje su oni zabranili.“

Da li se lično boji korone i brine li se da se njime mogu zaraziti njegovi radnici kaže „Ja sam u rizičnoj skupini i normalo da se bojim korone kada čujem šta se priča, ali ne mislim da je tolika prijetnja. Evo ovdje nije bio niti jedan slučaj, nisam upoznao nikoga ko je oblio ili zna nekoga ko je obolio od korone. Ono što se desilo u Italiji kako se desilo, ne znam, ali mi ovdje nismo čuli uopće da je bio neki slučaj nama poznat“, kaže naš sagovornik.

Nijemci i Italijani loši potrošači

Kada je u pitanju odnos gostiju prema domaćinima i potrošnja, kaže da su najbolji gosti iz Češke. „Obazrivi, kulturni, dobri potrošači. Loši potrošači su Nijemci i Italijani, kojih i nema ovdje inače puno, dok Bosnaci troše onoliko koliko imaju, ali spremni su da potroše.“

I dok razgovaramo o aktuelnoj situaciji, u top temu uključuje se i još jedan lokalac i to „naturalizovani Dalmatinac“ porijeklom iz BiH.

„Izdajem turistima iz BiH preko 30 godina i imam stalne goste. Sada nemam nijednog gosta. Trebao sam se i ženiti, djevojka mi je iz Konjica, sada ni to ne mogu“, kaže nam Sarajlija koji više decenija živi u Gradcu, ima svoju nekretninu i bavi se izdavanjem.

„Sada bi ovdje bilo puno raje, al nema“, žali se on.

U privatnom smještaju ističe ima nešto malo Čeha i Slovaka, i pokoji Bosnac, koji je ušao prije odluke o samoizolaciji.

Na pitanje da li je odluka o uvođenju obavezne samoizolacije za turiste koji u Hrvatsku dolaze iz BiH više politička nego epidemiološka, naši sagovornici kažu.

„Što se tiče nas, mislim da nije politička, jer ne možemo sami sebi zabijati nož u leđa. Vjerovatno je to naredba Evrope. Te zemlje, Njemačka, Austrija, Slovenija, su procijenile da je BiH rizična i Hrvatsku uslovile da će promijeniti ponašanje prema Hrvatskoj ako ona ne promijeni ponašanje prema Bosni i Hercegovini“.

Podsjećaju kako tradicionalno ovaj dio Dalmacije je vezan za goste iz BiH, koji vole rado doći i odmarati, i kako upravo od njih, u dobroj mjeri, živi ovaj kraj. U nadi da će, s poboljšanjem epidemiološke slike, nove odluke otvriti vrata svim turistima, a posebno prvim susjedima Bosancima i Hercegovcima, pozdravljamo se sa našim prijatnim sagovornicima.

Osim Gradca, naša ekipa obišla je još i Brist, Podacu, Zaostrog, Drvenik, Živogošće… gde je u manjoj ili većoj mjeri situacija ista, poluprazne plaže, zatvoreni ugostiteljski objekti…, a kako sve to izgleda u ovim mjestima, pogledajte u galeriji fotografija u nastavku.

Vezani sadržaj:

[foto] Hotelijeri zadovoljni: Bosanci i Hercegovci ispunili plaže u Neumu

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *