BusinessLife

London: Troškovi rekonstrukcije Big Bena porasli za 18,6 miliona funti

0
Big Ben, AA

Troškovi rekonstrukcije Big Bena, simbola Londona, porasli su za 18,6 miliona funti (oko 22,5 miliona eura), objavili su britanski mediji pozivajući se na zvaničnike Parlamenta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Radovi na restauraciji tornja Elizabeth, u kojem se nalazi veliko zvono Big Ben unutar sata, počeli su 2017. godine. Toranj je izgrađen 1856. godine u sjevernom dijelu Westminsterske palate i od tada je postao simbol glavnog grada Velike Britanije.

“S obzirom na lokaciju, jer se nalazi usred Parlamenta, razumijevanje punog obima oštećenja tornja bilo je nemoguće dok nisu podignute skele. Postoje i mnoga druga pitanja, poput često neprimjerenih metoda očuvanja koje su koristili napi prethodnici, korozivnih nivoa zagađenja u atmosferi i otkrivanja azbesta na neočekivanim mjestima. Tek smo sada u potpunosti mogli razumjeti cjelokupna ulaganja potrebna za ovaj projekat“, kazao je Ian Ailles, generalni direktor Donjeg doma Parlamenta Velike Britanije.

LIFE:  Značajnije poboljšanje kvaliteta zraka u Sarajevu krajem sedmice

Toranj visok 96 metara bombardovala je i nacistička Njemačka u maju 1941. godine, a utvrđeno je da je stepen oštećenja veći nego što se prije mislilo.

Radovi na rekonstrukciji trebali bi biti završeni do kraja 2021. godine, a sada je procijenjeno da će koštati 79,7 miliona funti (oko 96 miliona eura).

 

Facebook komentari


Uoči El Clasica u Madridu: Najjeftinija ulaznica 96 eura za članove kluba

Previous article

Microsoft za pet minuta izgubio 17 milijardi dolara

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Business