MMF: Svaki pokušaj da se devizne rezerve CBBiH koriste u fiskalne svrhe bio bi prijetnja po finansijsku stabilnost

- Advertisement -

U svjetlu nedavnih poziva za korištrenjem sredstava iz Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBH) u borbi protiv krize izazvane korona virusom, Ured rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH obratio se javnosti, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Valutni odbor Centralne banke BiH služio je dobro Bosni i Hercegovini više od dvije decenije, doprinoseći niskoj inflaciji, finansijskoj stabilnosti i povjerenju u valutu. Prema valutnom odboru, sredstva CBBH – njene devizne rezerve – moraju pokrivati najmanje 100 posto domaće valute u opticaju. Na taj način se osigurava fiksni kurs razmjene konvertibilne marke i eura. Svaki pokušaj da se devizne rezerve Centralne banke koriste u fiskalne svrhe bi narušio valutni odbor, predstavljao bi prijetnju po finansijsku stabilnost i rizik za nastanak značajnih inflatornih kretanja. Ovakvi pokušaji podrivaju sidro makroekonomske stabilnosti i treba ih izbjegavati u bilo koje vrijeme, pogotovo u kriznim situacijama”, upozorili su iz MMF-a.

Dalje ističu da se dok se BiH priprema za udar izazvan pandemijom korona virusa, isto tako BiH ima prednost da je njen bankarski sektor u velikoj mjeri stabilan.

“Banke su dovoljno kapitalizirane, likvidne i profitabilne, a ovi indikatori bilježe poboljšanje. Višak likvidnosti kod banaka implicira da su banke sposobne za kreditiranje. Ipak, potrebno je pomno pratiti trendove u pogledu kredita i likvidnosti. MMF zajedno sa Svjetskom bankom je spreman da pruži hitnu pomoć i pomogne Bosni i Hercegovini da se bori sa posljedicama pandemije izazvane korona virusom”, zaključili su iz Ureda rezidentnog predstavnika MMF-a u BiH.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...