BusinessLife

MMF: Svaki pokušaj da se devizne rezerve CBBiH koriste u fiskalne svrhe bio bi prijetnja po finansijsku stabilnost

0

U svjetlu nedavnih poziva za korištrenjem sredstava iz Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBH) u borbi protiv krize izazvane korona virusom, Ured rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH obratio se javnosti, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Valutni odbor Centralne banke BiH služio je dobro Bosni i Hercegovini više od dvije decenije, doprinoseći niskoj inflaciji, finansijskoj stabilnosti i povjerenju u valutu. Prema valutnom odboru, sredstva CBBH – njene devizne rezerve – moraju pokrivati najmanje 100 posto domaće valute u opticaju. Na taj način se osigurava fiksni kurs razmjene konvertibilne marke i eura. Svaki pokušaj da se devizne rezerve Centralne banke koriste u fiskalne svrhe bi narušio valutni odbor, predstavljao bi prijetnju po finansijsku stabilnost i rizik za nastanak značajnih inflatornih kretanja. Ovakvi pokušaji podrivaju sidro makroekonomske stabilnosti i treba ih izbjegavati u bilo koje vrijeme, pogotovo u kriznim situacijama”, upozorili su iz MMF-a.

LIFE:  Milićević: Slijede prve mjere za ublažavanje posljedica na gospodarstvo

Dalje ističu da se dok se BiH priprema za udar izazvan pandemijom korona virusa, isto tako BiH ima prednost da je njen bankarski sektor u velikoj mjeri stabilan.

“Banke su dovoljno kapitalizirane, likvidne i profitabilne, a ovi indikatori bilježe poboljšanje. Višak likvidnosti kod banaka implicira da su banke sposobne za kreditiranje. Ipak, potrebno je pomno pratiti trendove u pogledu kredita i likvidnosti. MMF zajedno sa Svjetskom bankom je spreman da pruži hitnu pomoć i pomogne Bosni i Hercegovini da se bori sa posljedicama pandemije izazvane korona virusom”, zaključili su iz Ureda rezidentnog predstavnika MMF-a u BiH.

Facebook komentari


Hrvatska: Šest novooboljelih, od ponoći se zatvaraju granice, ugostiteljski objekti i sve sekundarne usluge

Previous article

Pratite broj zaraženih koronavirusom putem live mape

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Business