Business

Najsigurniji put je ulaganje u gradnju puteva i velikih elektroenergetskih objekata

0

Najsigurniji put je ulaganje u gradnju puteva i velikih elektroenergetskih objekata, Life.ba

Planira li Federacija BiH ubrzati izlazak iz ekonomske krize u kojoj se nalazi zadnju deceniju i pol, najbrži i najsigurniji put je ulaganje u gradnju puteva i velikih elektroenergetskih objekata, zaključeno je na Energetskom forumu “Izgradnja elektroenergetskih objekata u FBiH – prva faza” koji je prošle sedmice upriličen u Sarajevu pred više od 400 zvanica, predstavnika izvršne vlasti, stranih ambasadora akreditiranih u našoj zemlji i potencijalnih velikih investitora.

Energetski forum trebala je otvoriti predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto, no nije došla, ali je pismom podrške Vladi Federacije BiH poručila da je ovo prilika da se kroz prezentacije i raspravu dodatno upozna stručna, naučna i ostala javnost te nosioci izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH i BiH u cjelini, o planovima Vlade FBiH u ovoj oblasti. Navela je i da je otvaranje ovih projekata od velikog značaja za razvoj kompletnog gospodarstva.

Federalni premijer Mustafa Mujezinović istaknuo je da forum pokazuje generalnu opredijeljenost Vlade  Federacije da u pravcu skorašnjeg pokretanja izgradnje elektroenergetskih objekata uskoro krene i realizacija projekata koji su nada ne samo za Federaciju, nego za  cijelu zemlju. Federalni ministar energije, rudarstva i industrije, Vahid Hećo naglasio je da je BiH jedina država koja ima pozitivan elektroenergetski potencijal kada su u pitanju domaći resursi.

– To je naša prednost u vremenu krize koju treba iskoristiti kako bismo pokrenuli i dinamizirali kompletan privredni sistem i zaposlili veliki broj radnika. Od investitora očekujemo da prepoznaju važnost ulaganja u ovaj sektor jer položaj naše zemlje omogućava i izvoz i kvalitet električne energije u odnosu na ostale. Javni poziv za  strateško partnerstvo našim kompanijama će uskoro biti objavljen i odzivom investitora brže ćemo doći do cilja odnosno proizvoda koji se zove električna energija koji je veoma tražen na tržištu, kazao je ministar Hećo.

Najsigurniji put je ulaganje u gradnju puteva i velikih elektroenergetskih objekata, Life.ba

– Vrijeme krize će proći i na ovaj način pokretanjem investicija omogućiti ćemo onima koji žele raditi da rade. Imajući u vidu interes stranih kompanija za energetski sektor vjerujem da ćemo naći investitore za velike energetske objekte. Federacija treba partnere koji imaju znanje, novac i tehnologiju kako bismo napravili objekte s kojima ćemo u Evropu.

U prvoj fazi je planirana izgradnja šest termolektrana, 16 hidroelektrana, šest vjetroelektrana što su investicije vrijedne šest milijardi KM. Kroz ove projekte bilo bi otvoreno 50.000 radnih mjesta, direktno i indirektno, što bi riješilo gorući problem nezaposlenosti. Otvaranje gradilišta hidroelektrane Vranduk očekuje se već ovog ljeta i gradit će se sredstvima Elektroprivrede BiH i uz pomoć kreditnih sredstava, dok će se za termoblokove tražiti strateški partneri u ovoj godini.

Interes investitora

Pomoćnik federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Hilmo Šehović istaknuo je kako su proteklog mjeseca usvojene tri odluke Vlade Federacije za Blok 7 u Tuzli, novu Rudnik i TE Kongora i HE Vrandukt u ovom mjesecu.  Zbirni spisak objekata koje su predmet odluke koje je donijela Vlada Federacije u proteklom mjesecu čine šest termoelektrana sa ukupnom snagom od 2000 megavati, 16 hidroelektrana snagom od 1168 MW i šest vjetroelektrana ukupne energije oko 15 hiljada GWh. Zaduženi subjekti za realizaciju pripreme izgradnje su za određene objekte JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar, Rudnik mrkog uglja Banovići.

LIFE:  Građevinski materijal poskupio do 30 posto

– Vrijeme predviđeno za realizaciju projekata je od 3 do 6 godina, a procijenjene investicije su oko šest milijardi eura. Kako je predviđeno izgradnjom pomenutih objekata biti će uposleno od 40 do 50 hiljada radnika“, istaknuo je Šehović

Predsjedavajući Predsjedništva  BiH dr. Haris Silajdžić kazao je u svom izlaganju na Forumu da je pokretanje izgradnje elektroenergetskih objekata u Federaciji BiH najveća investicija u historiji naše zemlje. Čestitao je Vladi Federacije na upornosti jer pravi investicijski period tek počinje, u skladu sa standardima Evropske Unije i to bez privatizacije i prodaje prirodnih resursa zemlje. Postoji interes stranih investitora, što je, po riječima Harisa Silajdžića, šansa koju ne smijemo propustiti. On je naveo da je interes za ulaganja u ovaj sektor iskazan i tokom nedavne posjete delegacije BIH Kataru i Saudijskoj Arabiji. Silajdžić je u obraćanju učesnicima Foruma izdvojio i formiranje Koncerna Elektroprivrede BiH i rudnika, čime je omogućeno da rudari danas pravednije učestvuju u raspodjeli dobara koja stvaraju.

Najsigurniji put je ulaganje u gradnju puteva i velikih elektroenergetskih objekata, Life.ba

Stvoriti klimu

Bivši austrijski vicekancelar Hubert Gorbach kazao je da najveći potencijal BiH investiranje u obnovljivu energiju.

– Brojne austrijske kompanije su spremne za investiranje, ali vaša zemlja mora stvoriti klimu povoljnu za investitore. Ne smije politika preovladavati i prošlost treba biti pouka, jer sigurnost zemlje igra veliku ulogu kada je investitor u pitanju, rekao je Gorbach. On je podsjetio na investicijski ciklus koji je trebao biti započet 2006. godine, kada je jedan austrijski konzorcij želio uložiti kapital u BiH.  “Oni su htjeli uložiti 2,5 milijardi eura. Potpisan je memorandum i pismo namjere. Nisu to bile bezimene firme, nego kompanije koje su bile spremne da svoj know – how ulože ovdje. Bio je to model javno-privatnog partnerstva, mi smo imali priliku da donesemo kapital u BiH koja je imala neiskorištene resurse uz mogućnost povratnog plaćanja dok je vlasništvo nad objektima ostajalo u rukama građana, rekao je Gorbach.

Nadležnosti elektroprivreda

Prioritete izgradnje EEO iz nadležnosti Elektroprivrede BiH prezentirao je generalni direktor Amer Jerlagić, dok je ispred EP HZHB d.d. Mostar prezentaciju izvršio je Ivica  Čule izvršni direktor za proizvodnju, a ispred RMT Banovići obratio direktor Munever Čengić. Elektroprivreda BiH je, po riječima Amera Jerlagića, napravila prve velike korake kada je pripremila dva idejna projekta za termoelektrane Tuzla i Kakanj.

– To je veliki iskorak koji smo napravili u protekle dvije godine, čime smo stvorili uslove da se svaki partner može lakše odrediti prema budućem investiranju, dodao je Jerlagić.Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like