BusinessLife

Najuspješnije IT kompanije iz BiH učestvuju na Biznis forumu u Oslu

0
Najuspješnije IT kompanije iz BiH učestvuju na Biznis forumu u Oslu, Life.ba
Nedim Makarević

U glavnom gradu Norveške Oslu 2. i 3. marta ove godine bit će održan Biznis forum koji će na jednom mjestu okupiti najuspješnije IT kompanije iz Bosne i Hercegovine i Norveške kako bi se konkretno i operativno realizovali određeni projekti iz ove oblasti, javlja Anadolu Agency (AA).

Nedim Makarević, ambasador BiH u Norveškoj, tim povodom je za AA istakao da će na Biznis forumu, prije svega, biti tretirana Bosna i Hercegovina.

“Ideja je da Ministarstvo vanjske trgovine Norveške i njegova podgrupa Innovation Norway pruže šansu Bosni i Hercegovini da se predstavi u IT sektoru. Budući da sam sam inžinjer i godinama sam se bavio informatikom, znam vrlo dobro kojim kvalitetom raspolaže BiH kada govorimo o ovoj inžinjerskoj grani. S tim u vezi, poduzete su aktivnosti s prijateljima iz norveških vlasti, prije svega s Ministarstvom vanjskih poslova Norveške te Innovation Norway da se upriliči jedna specijalna manifestacija koja će ponuditi našim firmama mogućnost da se predstave u Norveškoj”, kazao je Makarević.

Innovation Norway, kao podgrupu Ministarstva vanjske trgovine Norveške, ima ogroman budžet koji je usmjeren na moderne napredne i inovacione tehnologije u gotovo svim inžinjerskim pravcima, ali prvenstveno u IT sektor.

“U tom smislu, 2. marta Innovation Norway će predstaviti svoje programe, a bit će, osim Bosne i Hercegovine, prisutne i druge zemlje članice, odnosno partneri Innovation Norwaya. Drugog dana, dakle 3. marta, ovaj put u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Norveške kao domaćina, a uz prisustvo Ministarstva vanjskih poslova BiH, a potom Ministarstva vanjske trgovine Norveške te Ministarstva vanjske trgovine BiH bit će održan seminar o mogućnostima saradnje dviju zemalja u IT sektoru, ali i u drugim sektorima”, kazao je bh. ambasador.

LIFE:  Želite učinkovitije smršaviti? Možete uz pomoć partnera

Naglasio je kako je Biznis forum u Oslu odlična prilika za kompanije iz BiH da već tada postignu određene dogovore sa stranim kompanijama o budućoj saradnji.

“Također, bitno je kazati da će se imati mogućnost da učestvuju na B2B sastancima sa norveškim i drugim stranim kompanijama. Tako da se nadam da će doći do konkretizacije ugovora u ta dva dana između naših i stranih kompanija. Partner u selekciji naših firmi je Bit Alijansa s kojom imamo kvalitetnu saradnju te se nadam da će ovaj projekat i ovakav način saradnje biti samo primjer za buduće projekte”, rekao je Makarević.

Napomenuo je na kraju i da ovaj forum predstavlja jedinstvenu priliku da IT kompanije iz BiH pokažu sav svoj potencijal norveškom tržištu, a sve u cilju napretka i jačanja ekonomske stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Facebook komentari

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You may also like