BusinessLife

Najveći pad njemačke ekonomije od 2009. godine

0
Najveći pad njemačke ekonomije od 2009. godine, Life.ba

Ekonomija Njemačke u prvom kvartalu ove godine uslijed epidemije koronavirusa zabilježila je pad od 2,2 posto u odnosu na prethodni kvartal, prenosi Anadolu Agency (AA).

Statistički zavod Njemačke (Destatis) objavio je podatke o bruto domaćem proizvodu (BDP) u toj zemlji prema kojima je BDP u prvom kvartalu ove godine smanjen za 2,2 posto, što je u skladu s tržišnim procjenama.

Ekonomski pad je uslijedio najviše zbog pada ulaganja i potrošnje domaćinstava u odnosu na prethodni kvartal.

“Epidemija koronavirusa je snažno pogodila njemačku ekonomiju. Iako širenje koronavirusa nije imalo značajnog utjecaja na sveukupni ekonomski učinak u januaru i februaru, utjecaj pandemije je veoma ozbiljan u prvom kvartalu 2020. godine“, saopćeno je iz Destatisa.

Dalje se navodi da je ovaj ekonomski pad najveći još od finansijske i ekonomske krize iz 2008-2009. godine, kao i drugi najveći pad nakon ujedinjenja Istočne i Zapadne Njemačke.

LIFE:  Dobnigg: Više od 5.500 klijenata Raiffeisen banke podnijelo zahtjev za moratorij

Njemačka ekonomija je u prvom kvartalu 2009. godine ostvarila pad od 4,7 posto.

Evropska komisija predviđa da će se zbog epidemije COVID-19 ekonomija Evropske unije (EU) ove godine smanjiti za 7,4 posto, a njemačka ekonomija za 6,5 ​​posto.

Carsten Brzeski, glavni ekonomista banke ING, smatra da će podaci za drugi kvartal u Njemačkoj biti još negativniji.

“Ipak, pravovremeno uklanjanje mjera uvedenih u cilju sprečavanja širenja virusa i ogromna finansijska podrška njemačke vlade pokazuju da bi ekonomija te zemlje mogla izaći iz krize još snažnija i ranije od većine ostalih zemalja“, kazao je Brzeski.

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *