BusinessLife news

Nijemci preferiraju rad od kuće i nakon ukidanja Covid restrikcija

0
Nijemci preferiraju rad od kuće i nakon ukidanja Covid restrikcija, Life.ba

Brojka Nijemaca koji rade od kuće tek je neznatno opala u aprilu, navodi se u istraživanju objavljenom u ponedjeljak, uprkos tome što je ta zemlja ukinula rad “na daljinu” koji je stupio na snagu tokom borbe protiv pandemije COVID-19.

Ekonomski institut Ifo saopćio je da je istraživanje među 9.000 kompanija pokazalo da je 24,9 posto njemačkih radnika radilo barem djelimično od kuće u aprilu, u poređenju s 27,6 posto iz prethodnog mjeseca.

– To znači da broj ljudi koji rade od kuće ostaje na visokom nivou nakon ukidanja obaveznog rada “na daljinu” 20. marta – izjavio je Jean-Victor Alipour, ekspert Ifo za rad od kuće.

Evidentno je da su se brojne kompanije trajno adaptirale na fleksibilnije radne aranžmane, kazao je Alipour.

LIFE:  Njemačka šalje Ukrajini sedam samohodnih haubica

Opcije rada od kuće još su najrasprostranjenije u uslužnom sektoru, u kome je 35,3 posto radnika radilo od kuće u aprilu, saopćio je Ifo.

Smanjenje broja onih koji rade od kuće smanjeno je u automobilskoj industriji, na 17,8 u aprilu  u odnosu na  28,4 posto prethodnog mjeseca, saopćio je Ifo. Ta je cifra, ipak, u ukupnom proizvodnom sektoru opala  neznatno, na 16,3 s prethodnih 18,6 posto, prenosi Reuters.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like