Njemačka kompanija Kraft gradit će vjetroparkove u BiH

- Advertisement -

Delegacija kompanije Kraft iz Njemačke, predvođena vlasnikom Peterom Kraftom, posjetila je danas Općinu Bosanski Petrovac radi započinjanja aktivnosti oko podizanja vjetroparkova na teritoriji te općine. S općinskim načelnikom Erminom Hajderom potpisan je Memorandum o saradnji, čemu je prisustvovao i premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača. Kako je ovo jedina općina na području USK-a s potencijalom vjetra, ova posjeta daje poseban značaj i novu dimenziju njenom i razvoju Kantona za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Načelnik Hajder kazao je da se na ovom projektu radi već duže vrijeme te da su izvršena potrebna mjerenja. Dodao je da se nada da će početkom iduće godine početi provedba projekta, odnosno izgradnja prvih vjetrenjača.

Premijer Lipovača kazao je da će Vlada pomoći Bosanskom Petrovcu i kompaniji Kraft kada je u pitanju izdavanje svih potrebnih dozvola i stvaranje uvjeta za realizaciju ovog projekta.

Osim Livanjskog, naš kanton će biti drugi u BiH, koji će proizvoditi vjetroenergiju, istakao je Lipovača dodajući da će uspješna realizacija ovog projekta, privući i druge investitore, što je jedna od strateških zadaća Vlade Kantona.

Njemačka kompanija Kraft već 20 godina uspješno se bavi proizvodnjom vjetro i solarne energije širom svijeta, kazao je vlasnik Peter Kraft izražavajući nadu da će se što prije krenuti u realizaciju ovog projekta.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...