Business

Njemačku trese veliki finansijski skandal: Wirecard povjeriocima duguje 12,5 milijardi eura

0
Njemačku trese veliki finansijski skandal: Wirecard povjeriocima duguje 12,5 milijardi eura, Life.ba

Njemačku trese jedan od najvećih finansijskih skandala, afera Wirecard, a prema posljednjim podacima, ovaj njemački fintech gigant povjeriocima duguje ogromnih 12,5 milijardi eura, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na Okružnom sudu u Minhenu još se vodi postupak u vezi sa stečajem Wirecarda.

Stečajni upravnik Wirecarda AG Michael Jaffe održao je sastanak sa povjeriocima koji od kompanije potražuju 12,5 milijardi eura. Osim 12,5 milijardi eura, postoje i drugi zahtjevi povjerilaca, ali oni još nisu objavljeni u javnosti.

Jaffe je jučer otkrio da je španska banka Santander potvrdila da će kupiti specijaliziranu tehnološku imovinu propale kompanije Wirecard u sklopu širenja u sektoru usluga digitalnog plaćanja u Evropi.

Istakao je da će banka Santander imovinu kupiti od odjela za obradu trgovačkih transakcija u Evropi, prema dogovoru sa stečajnim upravnikom.

Kompanija Wirecard prijavila je stečaj nakon što su razotkriveni dugovi u vrijednosti od 3,2 milijarde eura.

Ovo je najveći stečaj u historiji korporativne Njemačke, koji je nadmašio propast kompanije P&R iz 2018. godine, koja je dugovala tri milijarde eura.

LIFE:  Tržište osiguranja u FBiH na prelomnoj tački

Wirecard je osnovan 1999. u predgrađu Minhena i u početnoj fazi obrađivao je transakcije za internetske stranice koje su se bavile kockanjem i pornografijom. S vremenom je proširio krug klijenata i postao miljenik ulagača te je 2018. godine uvršten u indeks frankfurtske berze DAX. Njegova tržišna vrijednost je na vrhuncu iznosila 28 milijardi eura.

Cijeli slučaj je otkrio revizor Ernst & Young u junu ove godine, upozorivši da ne može pronaći dokaze o depozitima od 1,9 milijardi eura. U slučaj su se potom uključile dvije banke na Filipinima, objavivši da su dokumenti o Wirecardovim računima krivotvoreni i da njemačka kompanija nije njihov klijent.

Facebook komentari


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like