OECD – U slučaju drugog vala pandemije globalni BDP tone za 7,6 posto

- Advertisement -

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) predviđa globalnu recesiju od 6,0 posto za ovu godinu, ali upozorava da bi u slučaju drugog vala pandemije koronavirusa pad svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) mogao iznositi čak 7,6 posto.

U prvom scenariju OECD-a prognozira se da će, nakon pada od 6,0 posto, svjetsko gospodarstvo 2021. godine rasti po stopi od 5,2 posto, navodi se u ažuriranim projekcijama te organizacije, prenosi Al Jazeera, pozivajući se na svjetske agencije.

Međutim, ukoliko se obistini drugi scenarij o dubokoj recesiji od 7,6 posto u 2020. godini, onda bi iduće godine rast bio daleko sporiji i iznosio bi 2,8 posto.

OECD predviđa da će američko gospodarstvo, najveće na svijetu, zabilježiti pad od 7,3 posto ove godine, a zatim rast od 4,1 posto 2021. godine.

Ukoliko dođe do drugog vala zaraze, američka ekonomija bi mogla potonuti za 8,5 posto ove godine, a dogodine bi porasla za samo 1,9 posto.

Eurozonu, po procjeni ove organizacije, očekuje pad od 9,1 posto u tekućoj godini, a nakon toga rast od 6,5 posto u idućoj, dok bi u slučaju drugog vala pandemije pad mogao dosegnuti 11,5 posto, a rast u 2021. godini bi iznosio 3,5 posto.

Najdublju recesiju OECD predviđa za Veliku Britaniju, od čak 11,5 posto u ovoj godini, da bi iduće godine registrirala gospodarski skok od 9,0 posto.

U slučaju drugog vala zaraze britanski BDP mogao bi pasti još dublje, odnosno za 14 posto ove godine, a 2021. godine bi se oporavio za pet posto.

U ažuriranim projekcijama se navodi da će gubitak prihoda do kraja 2021. godine nadmašiti razinu gubitaka iz bilo koje recesije u posljednjih 100 godina, izuzimajući period rata, i da će imati teške i dugotrajne posljedice za građane, tvrtke i vlade.

– Ultra prilagodljive monetarne politike i povećanje javnog duga je neophodno i bit će prihvatljivi sve dok ekonomska aktivnost i inflacija budu prigušene, a nezaposlenost visokam – napisala je glavna ekonomistkinja OECD-a Laurence Boone u predgovoru izvješća o globalnim ekonomskim izgledima.

Fena

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...