Business

Počeo 50. svjetski ekonomski forum u Davosu

0
Počeo 50. svjetski ekonomski forum u Davosu, Life.ba
Davos,

U švicarskom gradiću na Alpama, Davosu, danas je počeo jubilarni 50. svjetski ekonomski forum (WEF) koji okuplja ekonomsku, političku i društvenu elitu modernog svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Glavna tema ovogodišnjeg WEF-a na kojem učestvuje najmanje 3.000 poduzetnika, političara, stručnjaka, aktivista i drugih zvanica iz ukupno 117 država je izgradnja skladnog i održivog svijeta.

U okviru Foruma će biti održano oko 400 otvorenih i zatvorenih sesija, a među zvanicama su i američki predsjednik Donald Trump, njemačka kancelarka Angela Merkel, italijanski premijer Giuseppe Conte, šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen, španski premijer Pedro Sanchez, šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres, predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda Kristina Georgieva i predsjednica Centralne evropske banke Christine Lagarde.

Tokom ovogodišnjeg WEF-a, koji se održava od 21. do 24. januara, bit će održani paneli o brojim temama, sa posebnim fokusom na klimatske promjene, globalnu trgovinu i druge najvažnije ekonomske i diplomatske teme današnjice.

– Visoke mjere sigurnosti i protesti –

Visoke mjere sigurnosti poduzete su i ove godine, kao što je to slučaj bio i ranije. Već je izvjesno da će Davos na njegov 50. rođendan obilježiti protesti i javna okupljanja.

LIFE:  Svim strancima dopušten ulazak u BiH s negativnim PCR testom

Švicarska vojska i policija strogo kontrolišu puteve i željeznicu koji vode prema malom mjestu Davos. Na širem području je postavljeno više sigurnosnih tačaka, gdje se prolaznici legitimišu. Na visokim zgradama mogu se primijetiti snajperisti, a na ovo područje se nikome ne dozvoljava ulazak bez akreditacija.

Oko 20 kilometara od Davosa na autoputu su se okupili aktivisti iz brojnih švicarskih gradova kako bi protestovali i iskazali nezadovljstvo zbog održavanja ovog skupa.

– U Davosu živi oko 11.000 stanovnika –

Davos je švicarski gradić u Alpama u kojem živi oko 11.000 stanovnika. Mjesto je prvu slavu steklo prije više od sto godina u romanu “Čarobni brijeg“ Thomasa Manna, ali već pet decenija je poznato kao stjecište svjetske ekonomske i političke elite.

Svjetski ekonomski forum je prije pet decenija osnovao Klaus Schwab s ciljem da barem malo popravi svijet u kojem živi. Na temelju Schwabovog projekta, Davos je postao moderni centar kapitalističkog svijeta.

Facebook komentari

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You may also like