Počeo Leader Project: Desetodnevni edukativni program MBA tipa za bh. poduzetnike

- Advertisement -

U sarajevskom akceleratoru Networks danas je počeo Leader Project, desetodnevni edukativni program MBA tipa na kojem sudjeluju vrhunski predavači „Ivey Business School“ iz Kanade. Restart, koji djeluje na polju uvezivanja bh. dijaspore i bh. poduzetnika, licencirani je partner i organizator edukacije koja se realizuje u saradnji sa agencijom McCann Sarajevo, Asa Prevent Groupom, Networksom i portalom akta.ba.

Priliku da prate stručna predavanja ovog ekonomskog razvojnog programa, kojeg su još 1991. godine pokrenuli MBA studenti “Ivey Business School” iz Toronta, imaju 24 učesnika koji dolaze iz različitih biznis sektora: marketinga, IT-a, konsaltinga, proizvodnje, ljudskih resursa, turizma, a koji su prethodno prošli rigorozan selekcijski proces.

 “Nakon Rusije, Moldavije, Ukrajine, Etopije, Haitija te zemalja regiona, Srbije i Makedonije, Leader Project se prvi put održava i u Bosni i Hercegovini. Prošle godine smo dogovorili saradnju i njihov dolazak u BiH, a intenzivni organizacijski pregovori traju od januara. Sada, kada je projekat ušao u fazu realizacije, posebno smo ponosi jer vjerujemo kako učesnike očekuju kvalitetna interaktivna predavanja na kojima će naučiti mnogo i steći nove biznis vještine“, izjavio je Arif Jaganjac, koordinator LEADER projekta u Sarajevu.

Ideja samog programa potiče još od pada berlinskog zida 1989. te raspada tadašnjeg SSSR-a, kada je ekonomskim stručnjacima postalo jasno da za ove zemlje slijedi dugotrajan proces prilagođavanja novim tržišnim uslovima i da im je potrebna edukacija koja podrazumijeva potpuno nov set vještina. S obzirom da su edukacije te vrste bile prilično skupe i teško dostupne za prosječnog građanina, rodila se ideja o razvoju kraćeg edukativnog programa, sa povoljnom cijenom participacije, koji su pokrenuli MBA studenti „Ivey Business School“ iz Toronta. Od tada je program doživio mnoge modifikacije, ali misija je ostala ista – pružiti vrhunsko obrazovanje perspektivnim mladim poduzetnicima u sredinama gdje edukacije te vrste nisu lako dostupne.

PROČITAJTE JOŠ:  Otvorena ASA bolnica: Prva privatna opća bolnica u Sarajevu

Od 91. godine do danas, iz “Ivey Business School” poteklo je 8 000 predavača, a među njima su i stručnjaci porijeklom iz BiH. Sead Ferhatović, nekadašnji studenti “Ivey Business School”, u narednih deset dana bit će jedan od predavača koji će svoja iskustva, putem case study metode, prenijeti učesnicima.

 “Krenut ćemo prvo sa osnovnim konceptima biznisa i pomoći im da razviju vlastite biznis planove koji će predstaviti na kraju edukacije stručnom žiriju, ali i investitorima. Trebaju znati prepoznati koje ideje imaju biznis potencijal, a ja, koji inače radim na unaprjeđenju rada srednjih IT kompanjija, prepoznajem da i u BiH IT industrija ima veliki potencijal, i tu vidim priliku za mlade ljude”, izjavio je Sead Ferhatović, jedan od predavača.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu održan kurs za 60 ortopeda iz 20 zemalja, predavanje imao i predsjednik EFAS-a Kris Buedts

U narednih deset dana, pored Seada, predavanja i radionice će voditi Joel Pipher, Matthew Whittle, Leroi Yu i Akash Pasricha, također nekadašnji studenti “Ivey Business School”, a danas iskusni biznis stručnjaci. Na kraju polaznicima će biti uručeni oficijelni Leader Project certifikati.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...