BusinessLife news

Posljednji let talijanske kompanije Alitalia nakon 74 godine postojanja

0
Posljednji let talijanske kompanije Alitalia nakon 74 godine postojanja, Life.ba

Poglavlje u historiji talijanske avijacije zatvoreno je u četvrtak navečer kada je posljednji let avio kompanije Alitalia sletio u Rim.

Let AZ01586 sletio je u glavni grad zračne luke Rim-Fiumicino u 23:23 nakon što je poletio sa Sardinije, prenosi dpa.

Avion je sa 180 putnika bio gotovo pun, izvijestila je novinska agencija ANSA. Sinoćnjim poslednjim letom talijanski avioprijevoznik je prestao postojati nakon 74 godine.

Alitalia je osnovana 1947. godine i desetljećima je bila povezana s talijanskim ekonomskim usponom nakon Drugog svjetskog rata.

Novi državni avio prijevoznik Italia Trasporto Aereo (ITA) polijeće danas, i za njega se smatra da je nasljednik Alitalie.

Od 2002. godine Alitalia nije ostvarila godišnju dobit, a više pokušaja da se kompanija oporavi nije uspjelo, uključujući napore da se pronađu privatni investitori. Vođeni su razgovori i s aviokompanijama Delta i Lufthansa.

LIFE:  Više od 190 zemalja učestvuje na EXPO 2021 Dubai

Talijanska avio kompanija je privatizovana 2008. godine, ali i nakon toga je i trebala ogromnu državnu pomoć da bi 2017. godine bankrotirala.

ITA će početi s radom sa 52 aviona i ove godine će biti zaposleno do 2.950 ljudi, u odnosu na 10.000 koliko je zapošljavala Alitalia.

U početku će nuditi 45 destinacija i 61 rutu, uključujući Frankfurt, Pariz, London, New York i Buenos Aires.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like