Potvrđen izbor turske kompanije za izvođača poddionice autoputa u BiH

- Advertisement -

autoput

Direktor Jadranskog odjela Evropske investicijske banke Massa Bernuci i predsjednik Odsjeka za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Courbin, uputili su 8. januara 2014. godine pismo premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću u kojem ga obavještavaju kako je u okviru EIB-a okončan žalbeni postupak po zahtjevu italijanskog konzorcija Impresa Pizzarotti – Salini Costruttori, saopćeno je iz Vlade Federacije BiH.

U pismu se navodi kako je Upravni odbor EIB-a intenzivno raspravljao o izvještaju i preporukama koje je dostavio Mehanizam za prigovore EIB-a, u vezi sa žalbom italijanske kompanije.

“Na osnovu preporuka Mehanizma za prigovore, službe EIB-a su predmet ponovo razmotrile i potvrdile da nema osnova za prigovor na izvještaj o evaluaciji tendera od 29. Decembra 2012. godine“, ističe se u pismu.

Na ovaj način je EIB potvrdio svoju raniju odluku o davanju saglasnosti za izbor turske kompanije Cengiz Insaat, kao izvođača radova na poddionici Vlakovo – Lepenica koja je dostavljena JP Autoceste FBiH 29. novembra 2012. godine i na osnovu koje je dodijeljen ugovor.

Ovim su sve relevantne domaće i međunarodne institucije, nakon uvida u kompletnu tendersku dokumentaciju, potvrdile da je JP Autoceste FBiH u potpunosti radilo na zakonit način, u skladu s međunarodnim i domaćim propisima, te da ne postoji bilo kakva procesna ili materijalno-pravna greška prilikom izbora ovog izvođača.

“Ovom odlukom EIB-a potvrđeno je da je izvođač radova na poddionici Vlakovo – Lepenica odabran na zakonit i u potpunosti ispravan način. Nastavit ćemo i dalje uspješnu saradnju sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom u realizaciji infrastrukturnih projekata koji su od značaja za našu zemlju. Očekujem da do kraja ove godine u funkciji imamo 102 kilometra moderne autoceste, te da nastavimo sa još bržom gradnjom Koridora Vc“, istakao je tim povodom federalni premijer Nikšić.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...