Povećan broj zahtjeva za naknadu za nezaposlene u SAD-u

- Advertisement -

Naknadu za nezaposlene prošle sedmice zbog krize i posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa zatražilo je 898.000 Amerikanaca, što je više za 53.000 u odnosu na sedmicu ranije, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo rada SAD-a saopćilo je da je u sedmici zaključno s 10. oktobrom broj osoba koje su prvi put podnijele zahtjev za naknadu za nezaposlene iznosio oko 898.000, dok su se procjene stručnjaka kretale oko 825.000.

Najveći porast zahtjeva za naknadu za nezaposlene zabilježen je u državama Illinois, Indiana i Massachusetts, a najmanji broj zahtjeva su imali Alabama i Michigan.

Broj zahtjeva za novčanu naknadu prošle sedmice je najveći od kraja augusta, dok stalna otpuštanja koče ekonomski oporavak SAD-a. Također, broj zahtjeva je i dalje daleko iznad oko 695.000, koliko je iznosio prije početka pandemije koronavirusa.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas: U kući nađeno petero mrtvih, među njima dvoje djece

Najveća svjetska ekonomija i dalje se sporo oporavlja od posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa budući da je popunjeno otprilike polovina od 22 miliona radnih mjesta izgubljenih u martu i aprilu.

Stopa nezaposlenosti u SAD-u na kraju septembra pala je sa 8,4 na 7,9 posto, dok je u julu iznosila 10,2 posto, a u aprilu 14,7 posto, što je tada bio vrhunac. Broj nezaposlenih u septembru je pao samo za milion, dok je oko 12,6 miliona radnika i dalje bez posla.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas: U kući nađeno petero mrtvih, među njima dvoje djece

Sumorne brojke ukazuju na neposrednu potrebu za gotovinom za mnoge Amerikance usred ekonomske krize, u momentima kada je planirani paket podsticaja Kongresa naišao na brojne blokade.

Američki ministar finansija Steven Mnuchin kazao je u srijedu da će biti teško usvojiti paket podsticaja prije predsjedničkih izbora 3. novembra.

Mnuchin će u četvrtak održati još jednu rundu razgovora s predsjednicom Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi koja insistira na paketu od 2,2 biliona dolara, uprkos tome što su republikanci povećali svoju ponudu sa 1,6 na 1,8 biliona dolara.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...