Prevent otvorio 750 novih radnih mjesta u BiH

- Advertisement -


U Goraždu je svečano otvorena nova tvornica “Prevent Goražde”. Kao najmlađa članica Prevent grupe u BiH bavi se proizvodnjom autopresvlaka za novi VW-ov automobil „Golf 7“ koji se u prodaji treba pojaviti krajem ovoga ljeta. S novim pogonom u Goraždu Prevent grupacija na tri kontinenta i u 15 država upošljava više od 18.000 radnika a više od 5.000 radi u fabrikama u BiH.

Nova investicija, vrijedna oko osam miliona KM otvara 750 novih radnih mjesta a pogon fabrike je smješten u Vitkovićima, na zemljištu nekadašnje Azotare. Svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovali su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, direktor firmi Preventa te većinski vlasnik Nijaz Hastor, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović te drugi zvaničnici.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je, obraćajući se prisutnima, kazao da „radi ekonomskog cunamija koji je donijela globalna svjetska kriza, otvaranje proizvodnje i otvaranje 750 radnih mjesta, jednostavno ne može biti ništa drugo nego svjetlo koje obasjava mrak“.

Dodao je da „ovaj hvale vrijedan projekt, koji će značajno oživjeti ekonomiju regije, također će u velikoj mjeri utjecati i na povećanje izvoza Bosne i Hercegovine“. Novu tvornicu i pogon obišao je i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić koji je pohvalio ovaj projekat Preventa.

-Zadovojstvo je za svakoga Bosanca i Hercegovca, a ne samo onoga koji je u poziciji, koji je kao dio Vlade zadužen da stvara ambijent za investiranje u BiH, da bude prisutan, da vidi jedan ovakav pogon na 8.000 kvadrata i 750 mladih ljudi, koji zarađuju u jednoj ovakoj modernoj fabrici, izjavio je premijer Nikšić obraćajući se novinarima.

Premijer Nikšić je dodao da jednu ovakvu fabriku komotno možete premjestiti negdje u Europu i da nastavi ovako raditi kao što radi. O prvom susretu prije par mjeseci sa Nijazom Hastorom premijer je rekao da je on tada govorio o planovima Vlade da pravi auto-put, da  pravi investicije. Premijer je tada dobio obećanje od Hastora da će on u Federaciji otvoriti tri hiljade novih radnih mjesta.

U neformalnom druženju novinara sa Hastorom, nakon otvaranja i obilaska pogona, on je potvrdio namjere da planira otvoriti još novih radnih mjesta, ne samo u Federaciji, nego i u Zvorniku, Foči i drugim gradovima u jugoistočnoj Bosni.

Hastor je izrazio nezadovoljstvo prema domaćim poduzetnicima je mnogi projekti se nerealiziraju. Naveo je primjer proizvodnje kože potrebne za auto-presvlake koji nije realiziran u Visokom. Investicija u Goraždu realizirana je uz podršku Vlade BPK-a. Za samo jednu marku Preventu je ustupljena neiskorištena imovina u industrijskoj zoni Vitkovići. A na dan otvaranja pogona je Vlada Bosansko-podrinjskog kantona donijela odluku da se postojeće zemljište pripisuje Preventu, dakle nakon jedne godine, a ne nakon tri godine kao što je dogovoreno.

“Prevent grupaciju” čini sedam firmi članica.  Zajedno s ASA grupacijom, ona je najznačajniji privatni poslovni sistem u BiH i među vodećim u regionu. Ne samo da je Prevent lider u automobilskoj industriji i vodeći bh. izvoznik, nego u sklopu te gupacije djeluju prodajna mjesta i servisi ASA Auto, Moja banka, osiguranje i druge razne firme i organizacije.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...