Radoholičari imaju psihičke poremećaje koji se manifestuju kroz anksioznost, depresiju…

- Advertisement -

Istraživanje koje je obuhvatilo 16.426 zaposlenih osoba pokazalo je da 32,7 posto ispitanika radoholičara ima hiperkinetski poremećaj sa poremećajem pažnje, 33,8 posto je anksiozno, 25,6 posto ima opsesivno kompulsivni poremećaj dok je 8,9 posto u depresiji

Norveški Univerzitet u Bergenu u svom novom istraživanju tvrdi kako radoholičari  imaju ozbiljne psihičke poremećaje kao štu su anksioznost, depresija, opsesivno kompulzivni poremećaj (OKP) te hiperkinetski poremećaj sa poremećajem pažnje (ADHD), prenosi Anadolu Agency (AA).

Istraživanje koje je obuhvatilo 16.426 zaposlenih osoba pokazalo je da 32,7 posto ispitanika radoholičara ima hiperkinetski poremećaj sa poremećajem pažnje, 33,8 posto je anksiozno, 25,6 posto ima opsesivno kompulsivni poremećaj dok je 8,9 posto u depresiji.

Istraživanje je pokazalo da radoholičari razmišljaju više o poslu nego o drugim životnim aktivnostima, da rade više nego što je propisano vremenski, rade kako bi umanjili osjećaj krivice, nervoze i depresije, osjećaju stres kada ne rade, a posao im je prioritet u odnosu na hobije, druženje i trening.

Autorica studije Cecilie Schou Andreassen tvrdi kako postoji jasna povezanost između “ekstremnog rada i želje za radom” i psihičkih problema.

“I ranije analize su pokazivale povezanost između radoholičara i opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Osobe sa tim poremećajem imaju potrebu da se uvijek organizuju na njima specifičan način, imaju snažnu potrebu za kontrolom i opsjednuti su detaljima”, tvrdi Andreassen.

Kada je riječ o OKP-u, on je vrsta neuroze koju karakterišu opsesivne misli i kompulzivne radnje u pokušaju da se redukuje ili neutrališe nerealan strah.

Andreassen tvrdi kako je kod radoholičara OKP ima “široku lepezu neuroza”, od onih koji svoje stvari razvrstavaju prema bojama do onih koji opsesivno peru ruke.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...