BusinessLife

Seehofer: Njemačka ne može stvoriti 5G mrežu bez Huaweija

0
Tehnološki div Huawei u svom kampusu u kineskom gradu Shenzhenu jedan pametni telefon proizvodi za svega 28,5 sekundi.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer sugerirao je da njegova zemlja ne može izgraditi mobilnu mrežu 5G bez pomoći kineskog tehnološkog diva Huaweija, najvećeg svjetskog proizvođača telecom opreme, barem za sada, intervenirajući u pitanju koje je izazvalo napetosti između SAD i njihovih saveznika.

Washington vrši pritisak na saveznike da zabrane Hiaweiju rad na stvaranju 5G mreže. Amerikanci navode da kompanija predstavlja špijunsku prijetnju.

Njemačka je, ipak, odlučila da ne zabrani Huaweiju da konkuriše za ugovore o stvaranju 5G mreže, insistirajući umjesto toga da kompanije moraju ispunjavati stroge njemačke standarde, što bi na kraju, ipak, moglo rezultirati isključenjem iz tržišne utrke kineske firme.

LIFE:  Wollseifer: Njemačkoj treba oko 30 hiljada majstora i zanatlija

Njemačke novine u subotu su navele riječi Seehofera, vodećeg njemačkog sigurnosnog zvaničnika, da je “protiv izbacivanja proizvoda s tržišta samo zbog toga što postoji mogućnost da bi se nešto moglo desiti”.

Seehofer je izjavio da Njemačka mora biti zaštićena od špijunaže i sabotaže, ali je procijenio da bi izbacivanje kineskog providera moglo odgoditi stvaranje nove mreže za pet do deset godina, javile su dnevne novine Frankfurter Allgemeine Zeitung.

– Ne vjerujem da možemo uspostaviti 5G mrežu u Njemačkoj u kratkom roku bez učešća Huaweija – izjavio je Seehofer za novine, prenosi Associated Press.

Facebook komentari


Jean-Paul Gaultier objavio povlačenje iz svijeta mode nakon pet decenija

Previous article

[life priča] Čist zrak – pravi merak, a nadomak Sarajeva

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Business