STEM je baš COOL – Imtec predstavlja napredna rješenja za STEM edukaciju

- Advertisement -

Pod motom „STEM je baš COOL“,  Imtec će na 31. Međunarodnom sajmu knjiga, od 17. do 22. aprila predstaviti napredna rješenja za STEM edukaciju

Imtec d.o.o., domaća IT kompanija će na 31. Međunarodnom sajmu knjiga, koji će se održati od 17. do 22. aprila, fokus svog nastupa staviti na STEM edukaciju. Pod motom „STEM je baš COOL“, Imtec će na Sajmu predstaviti proizvode kompanija Kitronik, TTS Group i Makeblok, svjetskih lidera u proizvodnji mikročipova, robotića i dodataka koji se koriste u STEM edukaciji.

Na posebno dizajniranom izložbenom prostoru svim posjetiocima sajma, a posebno djeci i nastavnicima, biti će omogućeno da praktično isprobaju demo uređaje ovih kompanija.

Na MakeBlock areni biti će organizovana takmičenja u upravljanju robotićima mBot i Codey Rocky, a putem posebnog terminala svi će imati mogućnost da se isprobaju u programiranju i upravljanju robotima preko BBC Micro:Bit seta.

Pored ovih rješenja IMTEC ce tržištu predstaviti proizvode za interaktivno učenje od kompanije SMART, te instalacijske projektore i video zid kompanije NEC.

18.4. u 11:00 sati, drugog dana Sajma u prostoru Bosanske kuće biti će organizovana Panel diskusija na temu „Uvođenje modela STEM edukacije u sistem obrazovanja“. Panelisti će biti ugledni profesori, nastavnici i stručnjaci čija je specijalnost STEM edukacija.

Istog dana u 10:30 sati, na svom štandu u okviru Sajma, Imtec će održati konferenciju za medije i omogućiti medijima da se upoznaju sa najnovijim rješenjima iz oblasti STEM-a.

Tokom press konferencije biti će upriličeno predstavljanje eksluzivnog Ugovora o zastupanju kompanija Kitronik, TTS Group i Makeblok za područje BiH.

Pojam STEM je skraćenica od Science (Nauka), Technology (Tehnologija), Engineering (Inženjering) i Mathematics (Matematika).

STEM je ukratko metoda, kolaborativan način učenja na polju nauke, tehnologije, inženjeringa i matamatike. STEM podrazumijeva lakše i dublje usvajanje znanja, jer njeguje pristup obrazovnom procesu, djeluje interdisciplinarno te kombinuje elemente svake od pomenute oblasti.

Dijete povezujući sve ove oblasti shvata koliko je složeno, a istovremeno zanimljivo njegovo okruženje.

U svakom aspektu našeg života egzistira nauka i tehnologija pa su i brojni primjeri iz naše svakodnevnice koliko su STEM znanja bitna i koliko je potrebno da škole ovakva znanja učine dostupnima svima podjednako.

Koristeći STEM metodologiju brže i jednostavnije je moguće uočiti afinitet djeteta i proniknuti u nešto što nazivamo profesionalna orjentacija. Kroz STEM se kod djece razvija radoznalost, kreativnost, timski rad, kritičko mišljenje, naučna pismenost.

Kao rezultat toga djeca će biti u mogućnosti da osmisle rješenja za specifične probleme, da postanu inovatori i time doprinesu razvoju zajednice i društva u cjelini. Mnoga deficitarna zanimanja se upravo temelje na STEM-u kao što su robotika, umjetna inteligencija, molekularna biologija, hemija i dr.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Gmail uveo novu funkciju – personalizovani prijedlozi i podudaranje svrhe adrese i imena

Google uvodi poboljšanja u sistem pretrage svog imejl klijenta....

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...