Strane investicije u BiH: Najznačajnije iz Velike Britanije, Srbije, Austrije i Njemačke

- Advertisement -
OvoJeBiH (4)
BiH, arhiv – ilustracija

Kada je riječ o stranim investicijama u BiH tokom 2013. godine najznačajnije su iz Velike Britanije, Srbije, Austrije i Njemačke. U periodu prvih šest mjeseci 2013. najznačajniji investitori dolazili su iz Rusije, Srbije i Austrije

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) danas je u Sarajevu upriličila manifestaciju “Izbor najznačajnijeg investitora u BiH za 2013. godinu” na kojoj su dodijeljene nagrade za najbolje investitore u četiri kategorije, prenosi Anadolu Agency (AA). Plakete FIPA-e danas su dodijeljene u četiri kategorije. Preduzeće “EFT Rudnik i termoelektrana Stanari, Doboj” najznačajniji je investitor u kategoriji “greenfield” investicije. U kategoriji otvaranje novih radnih mjesta izabrana je “Napeo Beds Factorv d.o.o. Petrovo”, a  firma “Interwork d.o.o. Bosanski Petrovac” najznačajniji je investitor u kategoriji zajedničkog ulaganja.

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) danas je u Sarajevu upriličila manifestaciju "Izbor najznačajnijeg investitora u BiH za 2013. godinu" na kojoj su dodijeljene nagrade za najbolje investitore u četiri kategorije
Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) danas je u Sarajevu upriličila manifestaciju “Izbor najznačajnijeg investitora u BiH za 2013. godinu” na kojoj su dodijeljene nagrade za najbolje investitore u četiri kategorije

Nagrada u kategoriji za najznačajnijeg investitora u okviru akvizicije ili privatizacije pripala je kompaniji G Petrol d.o.o. Sarajevo koja je dio kompanije Gazprom Neft. Prema riječima regionalnog direktora ove kompanije Branka Radujka, Bosna i Hercegovina je primamljivo mjesto za ulaganje za sve investitore.

“Nagrada koju smo dobili nam izuzetno znači jer smo investirali u BiH kada je inače investiciona aktivnost bila na nižem nivou nego proteklih godina. Došli smo da ostanemo na ovom tržištu, da unesemo novi kvalitet za modernizovane rafinerije i moram reći da je pune dvije godine naš utisak da smo izabrali dobro, da je BiH dobro mjesto za investiranje i to iskustvo prenosimo i dalje”, kazao je Radujko. 

Manifestaciju za dodjelu priznanja i zahvala najboljim stranim investitorima FIBA organizuje dugi niz godina.

PROČITAJTE JOŠ:  U Doboju uhapšena dva pješaka jer su odbili test na drogu
Proglašeni najznačajniji investitori u BiH za 2013.: Došli smo da ostanemo na bh. tržištu
Proglašeni najznačajniji investitori u BiH za 2013.: Došli smo da ostanemo na bh. tržištu

“Cilj ove manifestacije upravo jeste da se promovišu i podstaknu investitori, da se pozitivno govori o stranim  investicijama koje su dobre u BiH. Činjenica je da u posljednjih nekoliko godina bilježimo pad stranih investicija u BiH iz razloga jer strani investitori koji su već u BiH dobivaju na značaju i uspostavljaju saradnju, to im predstavlja dodatni podstrek za ulaganja”, kazala je direktorica Agencije za unaprjeđenje stranih investicija u BiH Jelica Grujić.

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) danas je u Sarajevu upriličila manifestaciju "Izbor najznačajnijeg investitora u BiH za 2013. godinu" na kojoj su dodijeljene nagrade za najbolje investitore u četiri kategorije. (Branko Radujko)
Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) danas je u Sarajevu upriličila manifestaciju “Izbor najznačajnijeg investitora u BiH za 2013. godinu” na kojoj su dodijeljene nagrade za najbolje investitore u četiri kategorije.
(Branko Radujko)

Prema njenim riječima, za BiH su najvažniji oni investitori koji povećavaju broj zaposlenih u svojim firmama. Kada je riječ o stranim investicijama u BiH tokom 2013. godine, najznačajniji su, istakla je Grujić, oni iz Velike Britanije, Srbije, Austrije i Njemačke. U periodu prvih šest mjeseci ove godine, najznačajniji investitori dolaze iz Rusije, Srbije i Austrije. “Kada analiziramo ukupne strane investicije, one su najvećim dijelom resursno orijentisane, dakle resursi su ti koji su najviše privukli investitore”, kazala je Grujić, dodajući kako su prepreka stranim investitorima pitanja vezana za kompleksnu administraciju, procedure te neusaglašenost zakona na svim nivoima.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...