Šuplja priča-šuplji džepovi

- Advertisement -

Ove sedmice službeno počinje izborna kampanja za načelnika i općinske vijećnike u 139 općina širom Bosne i Hercegovine, za gradonačenika i članove Skupštine Banjaluka, te za Skupštinu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Prijavljeno je preko 30.000 kandidata na ovim izborima. Članovi izbornih štabova političkih partija razrađuju strategije u namjeri da će uspijeti usmjeriti birače da se priklone njihovim rješenjima za svakodnevna pitanja iz svog domena.

Pitanje svih pitanja u Bosni i Hercegovini je „da li neko otvara radna mjesta?“. U potrazi za poslom je 540 hiljada ljudi, i njihov broj se iz godine u godinu povećava. Pronaći radno mjesto je prioritet. Najveća borba se vodi upravo među političarima, koji dvogodišnju političku borbu od državnog interesa sada vode na lokalnom nivou. Da li ćemo 7. oktobra na općinskim izborima glasati za privlačenje stranih investitora ili za uređenje gradskih površina? Da li ćemo glasati za provedbu odluke Evropskog suda za ljudska prava ili brzinu izdavanja građevinskih dozvola?

PROČITAJTE JOŠ:  Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Na osnovu prvih pokazatelja, kandidati za općinske načelnike i vijećnike fokusirati će se u kampanji na pitanja od državnog i nacionalnog interesa. Sve su prilike da će tokom izborne kampanje najmanje govoriti o pitanjima koja se tiču općinskog nivoa vlasti.

Kada je već tako, onda bi ekonomija trebala da bude na prvom mjestu. Pola miliona građana to direktno zahtijeva. Poslodavci od političara traže da rade na uspostavljanju pozitivnog okruženja koje privlači strane, ali i ohrabruje domaće investitore. To je zadatak i za općinske vlasti.

Međutim, političari svojim istupima često znaju obeshrabriti investitore kada iznose špekulacije i neistine kao dio neke političke igre. Ali tada je to šuplja priča iza koje nema konkretnih aktivnosti.

Rukovodim korporativnim komunikacijama jedne od vodećih grupacija sa poslovnicama i proizvodnim pogonima širom Bosne i Hercegovine. U proteklih godinu dana, privatni poslovni sistem koji okuplja firme članice ASA i Prevent grupacija otvorio je više od hiljadu radnih mjesta u Goraždu, Zenici i Visokom, te sada osigurava zaposlenje za preko 5000 ljudi. To je konkretna aktivnost. Rast zaposlenih je posljedica napora vlasnika i menadžmenta na razvoju Grupacije, a posebno ovdje u Bosni i Hercegovini. Bez obzira na mnogobrojne neizvijesnosti koje nosi poslovanje u Bosni i Hercegovini Grupacija je na svome primjeru pokazala da je uspjeh moguć. Otvorili smo vrata stranom investitoru koji je odlučio pokrenuti proizvodnju u našoj zemlji. Nastavljamo u tom pravcu i želimo privući što je moguće više investitora, te im pružiti pomoć pri ulasku na bh. tržište.

PROČITAJTE JOŠ:  Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Mi smo spremni za javno-privatno partnerstvo koje će omogućiti dalji ekonomski razvoj. Nudimo stručnost i imamo kontakte širom svijeta. Ali tražimo odgovorne i hrabre partnere u institucijama vlasti spremne iskoristiti ukazano povjerenje za razvoj ekonomije, privlačenje investitora i otvaranje novih radnih mjesta. Od šuplje priče više bole samo šuplji džepovi.

Piše: Vedran Peršić/vedri.blog.com

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...