Švedska uvozi otpad za proizvodnju struje

- Advertisement -

struja

Prema podacima Ureda za zaštitu okoliša Švedske, Švedskoj nedostaju potrebne količine smeća koje sada uvozi iz susjedne Norveške. Naime, Švedska je ostala bez smeća zbog efikasnog i sofisticiranog sistema za recikliranje, te smeće sada mora uvoziti iz drugih zemalja. Švedski zvaničnici tvrde da imaju mnogo više kapaciteta nego što postoji proizvodnje otpada koji je pogodan za spaljivanje.

Na ovaj način Švedska rješava problem otpada u svojoj zemlji, ali i susjednim zemljama te proizvodi potrebne količine električne energije za svoje društvo. Švedska je jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja proizvodi električnu energiju pomoću spalionica u kojima smeće, koje mnogim državama u svijetu predstavlja veliki problem, pretvara u energiju.

Eletrična energija koju proizvede Švedska na ovaj način koristi u domaćinstvima, ali i u industrijskim zonama i fabrikama. Prema švedskim medijima, ta zemlja je do sada uvezla oko 900 tona smeća iz Norveške u koju nakon spaljivanja smeća vraća pepeo. Također, dvije zemlje su se dogovorile da Norveška plaća Švedskoj za izvoz svog smeća.

Prema navodima američkih medija, Sjedinjene Američke Države (SAD) žele uvesti sličan sistem proizvodnje elekrične energije i već postoje određeni projekti u toj zemlji o investiranju u infrastrukturu koja bi integrirala skupljanje smeća i njegovo pretvaranje u energiju.

Prema određenim podacima, oko 20 posto proizvedene energije koja na lokalnim razinama grije Šveđane, biva proizvedena iz termičke obrade otpada. Prema zvaničnim statističkim podacima sistem recikliranja u Švedskoj toliko je efikasan da samo 4 posto sveukupnog otpada biva poslano na odlagališta. Postoje inicijative da Švedska uvozi smeće iz Italije, Rumunije i Bugarske, jer te zemlje imaju puno smeća, a ne recikliraju ili ne spaljuju otpad.

Anadolija

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...