Taksi prevoz putnika autonomnim automobilima

- Advertisement -

Kompanije ZMP Inc. koja razvija autonomne tehnologije i Hinomaru Kotsu prve su u svijetu koje će ponuditi taksi usluge automobilima sa autonomnom vožnjom.

Taksi kompanija počela je probne vožnje autonomnim automobilima s ciljem da ova usluga bude dostupna svima do 2020. godine kada je Tokio domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, prenosi agencija Kyodo News.

U ovom poduhvatu ZMP-a i kompanije Hinomaru koristi se jedan kombi opremljen senzorima i drugim autonomnim tehnologijama koji čini četiri kružne vožnje dnevno na prometnoj 5.3-kilometarskoj ruti između komercijalnih objekata u okruzima Otemachi i Roppongi.

Autonomna tehnologija će započeti vožnju, zaustaviti i okrenuti vozilo, ali vozač i pomoćnik će biti u vozilu kako bi se pobrinuli za sigurnost vožnje i putnika. Putnici će otključati vrata i izvršiti plaćanje putem aplikacije za smartphone, plaćajući 1.500 jena (oko 22 KM) za jednosmjernu vožnju. Putnici za testnih 96 vožnji su unaprijed izabrani.

– Bila je to veoma ugodna vožnja da sam skoro zaboravio da se nalazim u autonomnom vozilu. Osjetio sam napredak u tehnologiji – izjavio je 45-godišnji putnik iz Toshima Ward-a u Tokiju, koji je u ponedjeljak ujutro ušao u prvi autonomni taksi.

Autonomne usluge vožnje se smatraju kao rješenje za nedostatk vozača u Tokiju i povećanu potražnju za taksijima među stranim posjetiteljima u Japanu.

Fena

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...