Business

Trend malih zanatskih pivovara u usponu

0

Zanatsko pivo ili kraft (eng. craft) znatno je drugačije od piva koje se proizvodi u velikim pivovarama i ova proizvodnja u posljednje vrijeme u BiH osvježila je i obogatila ponudu piva.  

Prva zanatska pivara na području sjeveroistočne Bosne, sa sjedištem u Brčkom, ove godine je na tržište plasirala zanatsko pivo pod brendom Laufer.

Iza tog projekta stoji tehnolog Kosta Stevanović, koji je svoj strastveni hobi pretvorio u preduzetnički poduhvat i domaćem tržištu ponudio zanatsko pivo proizvedeno od kvalitetnih prirodnih sastojaka.

– Vjerujem u svoj proizvod, ali i u konzumente koji znaju prepoznati i za sebe odabrati najbolji kvalitet u izboru piva u kojem će moći istinski uživati – izjavio je Stevanović dodajući da o kvalitetu brine visokokvalifikovano osoblje.

Sve organoleptičke osobine tog zanatskog piva, kako je dodao, dolaze od spoja prirodnih sirovina i esencijalnog sastojka – „strasti i vještine tehnologa“.

LIFE:  Evropa prošle godine uložila 27 milijardi eura u vjetroelektrane

Po uzoru na recepture stare stotinama godina, to pivo proizvedeno je od četiri osnovne sirovine –  ječmenog slada, hmelja, pivskog kvasca i vode, u skladu s njemačkim srednjovjekovnim zakonom o čistoći piva Reinheitsgebot, odnosno bez ikakvih aditiva koji utiču na gubitak izvornog okusa piva.

U zemlji postoji nekoliko zanatskih pivara, te iako je ponuda još ograničena, primijetan je pozitivan trend na tržištu, jer sve više kvalitetnih ugostiteljskih objekata žele uvrstiti zanatsko pivo na svoje menije.

 – Zanatsko pivarstvo je još u začetku u Bosni i Hercegovini u odnosu na druge zemlje u regiji i želja mi je, vjerujem kao i svim domaćim pivarima, da zanatsko pivo bude nezaobilazan dio ponude većine ugostiteljskih objekata – dodao je Stevanović.

Facebook komentari

Crnogorac: Mogu prepoznati talent, problem je kad džudisti neće da rade (VIDEO)

Prethodni članak

Frenkie, Kontra, Indigo: Nevjerovatna energija na hip hop koncertu u Sarajevu

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Business