Business

Trumpova administracija produžila rok za prodaju kineske aplikacije TikTok

0
Trumpova administracija produžila rok za prodaju kineske aplikacije TikTok, Life.ba

Administracija odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa produžila je rok za prodaju kineske aplikacije za razmjenu video zapisa TikTok do 4. decembra, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo finansija saopćilo je da je Odbor za strana ulaganja odobrio TikTokovoj matičnoj kompaniji ByteDance produženje roka za još sedam dana za prodaju aplikacije.

Prethodno je američka administracija odobrila dvosedmično produženje za izvršenje Trumpove naredbe izdate u augustu, a taj rok ističe u petak.

Novi rok je 4. decembar, saopćeno je iz sjedišta TikToka, koji je u višemjesečnim pregovorima sa američkim kompanijama Walmart i Oracle o preusmjeravanju američkog kapitala TikToka novom privrednom subjektu.

ByteDance je 11. novembra podnio pravnu žalbu kako bi se Trumpov nalog za prodaju aplikacije proglasio nezakonitim i nevažećim.

TikTok je zabranjen 18. septembra u američkim trgovinama aplikacija nakon što je Trump u augustu naredio ByteDanceu da američkom kupcu proda svoju imovinu u SAD-u, uključujući i TikTok.

LIFE:  Nema turista, nemaju kome ponuditi svoje proizvode: Skoro sve zanatske radnje na Baščaršiji zatvorene

Trump je u septembru dao preliminarno odobrenje za prodaju TikToka američkoj softverskoj kompaniji Oracle.

Trump je tvrdio da TikTok predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti SAD-a, dijeleći podatke američkih korisnika s kineskom vladom. Međutim, ByteDance negira ove navode, ističući da se njegovi korisnički podaci pohranjuju izvan Kine te dodaje da su posvećeni zaštiti privatnosti i sigurnosti svih korisnika.

Za preuzimanje TikToka navodno su, zainteresirani i Microsoft i Twitter koji također razmatraju kupovinu ove aplikacije. TikTok u SAD-u ima oko 100 miliona korisnika i najveći je hit među društvenim mrežama u posljednje vrijeme.

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like