BusinessLife

Turističke agencije iz RS-a: Novac građana siguran, dobiće zamjenske vaučere

0

Novac koji su građani uplatili kao avans za turistička putovanja u turističkim agencijama u Republici Srpskoj je siguran, poručili su danas predstavnici turističkih agencija iz ovog bh. entiteta, javlja Anadolu Agency (AA).

Turističke agencije iz RS-a: Novac građana siguran, dobiće zamjenske vaučere, Life.ba

Danas je u Banjaluci održan sastanak predstavnika turističkih agencija u vezi sa primjenom Zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije od 8. maja o ponudi zamjenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usljed pandemije COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Goran Račić, predsjednik područne privredne komore Banjaluka, objasnio je da se inače avansna plaćanja odmah prosljeđuju turističkim kapacitetima ili partnerskim agencijama, a pošto je od polovine marta uvedeno vanredno stanje i zaustavljeno je kretanje gotovo u cijelom svijetu. Prema njegovim riječima turističke agencije nisu u mogućnosti da vrate nazad  sredstva.

“U gotovo svim evropskim zemljama odlučeno je da se izdaju kompenzacioni vaučeri. Predložili smo inicijativu Vladi RS da se slična praksa primjeni i u RS-u gdje bi se turističke agencije obavezale da će svim svojim korisnicima, građanima ponuditi zamjenska putovanja koja će se realizovati u toku ove godine kada se stvore uslovi ili u toku iduće godine. Ukoliko se ta zamjenska putovanja ne realizuju do kraja iduće godine, turističke agencije bile bi spremne da svim korisnicima vrate sredstva. Ukoliko bi u ovom momentu došlo do velikog broja zahtjeva prema turističkim agencijama da vrate sredstva građanima to bi predstavljalo veliku udar na agencije, one ne mogu obezbjediti sredstva, jer su proslijeđena u inostranstvo i sigurno da bi većina agencija bila dovedena u situaciju da mora pokrenuti stečaj, a u tom slučaju bi građani ostali bez sredstava”, kazao je Račić.

LIFE:  [foto] Plaže u Antaliji nikada nisu bile ovako puste

Velibor Babić, predsjednik skupštine Asocijacije turističkih agencija RS (ATARS) , rekao je da najveći broj agencija u RS sarađuje sa agencijama iz Srbije preko subagentskih ugovora, kao i da je oko 180 miliona evra vrijednost uplaćenih putovanja na tržištu RS i Srbije.

“Želimo da obavjestimo građane da su njihovi novci sigurni”, rekao je Babić i naveo da će prilikom sklapanja novih ugovora s turističkim agencijama oni koji su uplatili avanse imati mogućnost i za promjenu destinacije.

Zoran Preradović, član upravnog odbora ATARS-a, objasnio je da će oni koji ne žele zamjensko putovanje dobiti novac u januaru 2022. godine.

“Trenutno se smanjuje broj ljudi koji odustaju od putovanja. Svi koji su rezervisali jul ili avgust će ići na ljetovanje bez obzira da li je u pitanju Grčka ili Turska, a za jun ko je rezervisao bar u mojoj agenciji ići će najvjerovatnije u Hrvatsku, jer tamo s vaučerom možete otići bez pregleda, dodatnih problema odmah danas”, kazao je Preradović.

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *