BusinessLife

U Beču otvoren prvi ‘City Intelligence Lab’

0

U Beču otvoren prvi “City Intelligence Lab”. Laboratorij s umjetnom inteligencijom nudi odgovore na pitanja iz urbanizma.

Kako se razvijaju vrućine, saobraćaj ili vjetar? Koji je potencijal solarnih panela u gradu? Na ta i slična pitanja iz polja urbanizma i prostornog uređenja Beč nudi brze odgovore uz pomoć umjetne inteligencije i modela virtuelne stvarnosti u “City Intelligence Lab”.

Ove sedmice je u Beču predstavljen projekt „City Intelligence Lab“. Laboratorij posjeduje umjetnu inteligenciju i samostalno komunicira s korisnicima, a razvijen je od strane Austrijskog tehnološkog instituta (AIT). U svojoj datoteci pohranjuje podatke koji su se godinama prikupljali i snažno podsjeća na video igricu “SimCity”, putem koje su generacije igrača ostvarivale svoje urbanističke vizije.

LIFE:  U RS od danas plaćanje putarine po pređenom kilometru autoputa

„City Intelligence Lab” omogućava podizanje cijelih naselja u minuti, vještačka inteligencija istovremeno obračuna sve moguće posljedice po pitanju strujanja zraka i vjetra, promjena temperature ili promjena u saobraćaju. Drugim pokretom prsta možete kompletno naselje pretvoriti u parking, izvršiti preraspodjelu poslovnih objekata i izračunati kako bi se to odrazilo na tržište nekretnina.

Prednost inteligentnog sistema, kojeg smatraju novom vrstom laboratorijske infrastrukture, je prije svega njegova brzina a u budućnosti će biti primjenjiv i na drugim gradovima.

Facebook komentari


Preminuo sarajevski muzičar Amir Bjelanović Tula

Previous article

Brojevi ne lažu: Safet Sušić je najuspješniji selektor Zmajeva

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Business