U protekloj godini kroz bečki aerodrom prošlo rekordnih 31,7 miliona putnika

- Advertisement -

Bečka grupacija “Flughafen Wien” osvrnula se na uspješnu 2019. godinu u kojoj je broj putnika značajno porastao. Na osnovu toga su za 2020. predvidjeli investicije u visini od 230 miliona eura.

“Flughafen Wien” uključuje više aerodroma, kao što su Aerodrom Malta, Aerodrom Košice i naravno bečki Schwechat. Kompletna grupacija je u protekloj godini zabilježila značajan porast prometa od 15 posto. To znači da je 39,5 miliona putnika prošlo aerodromima, dok ih je samo na lokaciji Beč bilo 31,7 miliona.

PROČITAJTE JOŠ:  Prvi sat parkinga na aerodromu Sarajevo od 1. aprila će iznositi 4 KM

Grupacija u narednim mjesecima očekuje dalji rast broja putnika u rasponu od tri do četiri posto. I uprkos pojačanom prometu ovaj aerodrom je uspio da popravi svoj bilans kašnjenja i time zauzme treće mjesto na evropskom poretku 2019. godine. Svoje dioničare u 2020. će obradovati porastom dividende u visini od 60 posto, a u toku godine planirano je i proširenje aerodromskog naselja te otvaranje kancelarijskog prostora od 26.000 metara kvadratnih. Uprkos porastu prometa, samim time i rastućem broju uposlenika, bečki aerodrom je protekle godine još jednom spustio CO2-emisije u cilju da postane vodeći “zeleni aerodrom” u Evropi.

PROČITAJTE JOŠ:  Prvi sat parkinga na aerodromu Sarajevo od 1. aprila će iznositi 4 KM

Aerodrom “Schwechat” je prvi put u svojoj historiji postavio rekord od 31,7 miliona putnika (porastom od 17,1 posto) i time ostvario povećan profit u kojem grad Beč i pokrajina Donja Austrija imaju značajne udjele. Prema presjeku broj putnika koji su putovali prema Istočnoj Evropi povećan je za 21,6 posto, dok je prema zapadnoj Evropi porastao za 15,3 posto

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...