Business

Uprkos problemima prodaja Toyota vozila u porastu

0

Uprkos problemima prodaja Toyota vozila u porastu, Life.baToyota je saopćila kako je u februaru na svjetskim tržištima prodala 13 posto više vozila nego u istom mjesecu prošle godine uprkos opozivima od preko osam miliona vozila zbog sigurnosti, javljaju agencije.

Toyota Grupa, koja uključuje brandove Daihatsu i kamione Hito, prodala je prošlog mjeseca na svjetskim tržištima ukupno 613.845 vozila, u poređenju sa 543.435 prodanih godinu ranije. Globalna proizvodnja grupe u istom periodu porasla je za 69,2 posto, na 734.631 vozila, od čega 655.180 vozila branda Toyota.

– Snažni podaci mogu se velikim dijelom pripisati oporavku od značajnog pada godinu ranije. To nije iznenađenje. Podaci su u okviru očekivanja, kazao je Mamoru Kato, analitičar iz Tokai Tokyo Research Centre.

LIFE:  U FBiH u aprilu prosječna neto plaća bila 1.080 KM, a bruto plaća 1.667 KM

Toyota, jedna od najvećih japanskih kompanija, pogođena je kako svjetskom ekonomskom krizom tako i masivnim sigurnosnim problemima zbog neispravnih papučica gasa i sistema kočenja. Proteklih mjeseci Toyota je bila primorana povući više od 8 miliona vozila širom svijeta, uglavnom zbog problema s iznenadnim ubrzanjem, koje se smatra krivcem za 58 smrtnih slučajeva u SAD-u.


Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like