UTJECAJ KORONE Aerodromi će morati promijeniti načine poslovanja s putnicima

- Advertisement -

Poslovi koji se ne prilagode ‘životu’ s korona virusom teško će opstati u budućnosti.

U toku pandemije svjedoci smo da se aerodromi suočavaju s brojnim problemima, s obzirom da se zračni promet odvija dosta otežano, a jedno vrijeme skoro i nikako. Tako su aerodromi počeli razmišljati i promijeni načina poslovanja kako bi putnicima pružili osjećaj sigurnosti i zaštite od opasne bolesti.

-Bez obzira na to kako će novo normalno izgledati… sve više će se oslanjati na samouslugu, kazao je za Reuters Sean Donohue, upravitelj aerodroma Dallas-Forth Worth International Airport (DFW).

Aerodrom u suradnji sa tvrtkom American Airlines, kojoj je sjedište u toj zračnoj luci, testira samouslužnu predaju prtljage te nove tehnologije u WC-ima koje isključuju fizički dodir s uređajima, od spremnika za sapune, preko pipa, do vodokotlića i spremnika za papire za brisanje ruku. Senzori na tim uređajima dojavljivat će i zaposlenicima kad ih treba nadopuniti.

PROČITAJTE JOŠ:  Prvi sat parkinga na aerodromu Sarajevo od 1. aprila će iznositi 4 KM

Dallas isprobava tri tehnologije za predaju prtljage.Taj aerodrom je jedan od najprometnijih na svijetu dijelom i zahvaljujući tome što ga je American Airlines odabrao za glavno prometno čvorište.

Prošle je godine DFW uveo biometrijski sustav u kojemu lice putnika služi kao ukrcajna propusnica za zrakoplov za međunarodne letove, a sad razvija sličnu tehnologiju za dolazak putnika u suradnji s američkom pograničnom policijom i carinom.

Delta Air Lines otvorio je prvi  biometrijski terminal u Atlanti 2018., a neke europske i azijske zračne luke također su počele koristiti tehnologije koje se temelje na prepoznavanju lica.

Aerodrom Dallas testira i nove tehnologije u području dezinfekcije uključujući ultraljubičasto zračenje koje uništava mikrobe prije nego što uđu u sustav klima-uređaja.

PROČITAJTE JOŠ:  Prvi sat parkinga na aerodromu Sarajevo od 1. aprila će iznositi 4 KM

“Tehnologija je presudna jer može biti vrlo učinkovita”, kaže Donohue, no dodaje da je važno i da putnici vide svojim očima što se događa jer to ulijeva povjerenje.

DFW je u razvoje novih tehnologija uložio milijune dolara.

Dallas također testira i tehnologiju mjerenja temperature zaposlenika koja ne uključuje ljude, ali to još ne planira za putnike. Isto tako, istražuje se i kako će se putnici ubuduće ponašati, a jedan od zaključaka je da će se manje zadržavati u kupovini i na objedima na aerodromima, odnosno nastojat će što manje vremena provoditi na aerodromima što će neminovno znalčiti uvođenje novih tehnologija u prostore za putnike. 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...