BusinessLife news

Veleprodajne cijene u Kini porasle najbržim tempom

0
Veleprodajne cijene u Kini porasle najbržim tempom, Life.ba

Veleprodajne cijene u Kini porasle su najbržim tempom prošlog mjeseca.

Razlog za ovaj porast je zbog toga što se kineske kompanije suočavaju sa nestancima struje i skokom cijena robe.

Kina je najveći svjetski izvoznik pa bi poskupljenje moglo uticati na druge zemlje.

Kompanije na globalnoj nivou bore se s problemima opskrbe dok privrede pokušavaju izaći iz krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Nestanci električne energije u Kini – uzrokovani skokom potražnje u industriji, visokim cijenama energije i prelaskom zemlje na čistije izvore energije – zaustavili su proizvodnju u fabrikama, uključujući i dobavljače svjetskih marki poput Applea.

Službene brojke pokazale su da je indeks proizvođačkih cijena (PPI) porastao za 10,7 posto u odnosu na godinu ranije u septembru, što je najbrži rast od početka evidencije 1995. godine. Ali, trenutno postoji malo dokaza da se ti veći troškovi prenose na kineske potrošače.

LIFE:  MMF smanjio procjene ekonomskog rasta BiH u ovoj godini

Kineski indeks potrošačkih cijena, koji je također objavljen u četvrtak, u septembru je porastao za 0,7 posto na godišnjem nivou, za razliku od prethodnog mjeseca, ali je ispod prognoze većine ekonomista, prenosi BBC.

Međutim, to bi se moglo promijeniti u sljedećim mjesecima jer se profit proizvođača smanjuje i preduzeća su pogođena sve većim cijenama električne energije.

Potražnja proizvoda za kuću, odjeća i hrana također je oslabila zbog promjenjivih troškova.

Cijena robe u Kini prati se zbog znakova da bi cijene mogle porasti u drugim dijelovima svijeta, što bi moglo potaknuti inflaciju u zemljama koje uvoze njene proizvode.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like