WEF: Samo nekoliko zemalja uspjelo se nositi s posljedicama koronavirusa

- Advertisement -

Samo nekoliko zemalja u svijetu koje posjeduju naprednu digitalnu ekonomiju i vještine, stabilne programe socijalne zaštite i prethodno iskustvo uspjele su se nositi s posljedicama pandemije koronavirusa, pokazao je izvještaj koji je u četvrtak objavio Svjetski ekonomski forum (WEF).

U izvještaju o globalnoj konkurentnosti, WEF je koristeći podatke iz 37 zemalja kako bi ocijenio njihovu spremnost za oporavak i buduću ekonomsku transformaciju, objavio da nijedna od njih nije bila potpuno spremna, ali su neke ipak bile u dosta boljoj poziciji od drugih da se suoče sa trenutnom krizom.

Prema rezultatima izvještaja, Danska, Estonija, Finska i Holandija bile su najbolje pripremljene za prelazak na zelenu ekonomiju.

“Tranzicija ka zelenijoj i inkluzivnijoj ekonomiji mora imati podršku značajnih investicija u infrastrukturu, uključujući proširenje digitalnih mreža”, navodi se, javlja Anadolu Agency (AA).

Predviđajući da bi porast spremnosti za 10 posto mogao dovesti do povećanja BDP-a u visini od 300 milijardi dolara u ovih 37 zemalja, u izvještaju WEF-a se navodi da bi prioriteti za ekonomsku transformaciju trebali biti uzeti u obzir zbog njihovih višestrukih efekata na rast i održivost.

Najveće ocjene u oblasti progresivnog oporezivanja, ključnog pokretača ekonomske transformacije, dobili su Južna Koreja, Japan, Australija i Južnoafrička Republika.

U izvještaju se također navodi da bi obrazovanje, zakoni o radu i finansijska podrška trebali biti bolje integrisani kako bi se osigurala socijalna zaštita građana.

Njemačka, Danska, Švicarska i Velika Britanija relativno su bolje pripremljene od ostalih zemalja za kombiniranje odgovarajuće zaštite na radu s novim modelima socijalne zaštite.

Prema WEF-u, poticanje i širenje ulaganja u istraživanje i inovacije može kreirati nova tržišta budućnosti i potaknuti veći ekonomski rast, a navodi se da su Finska, Japan, SAD, Južna Koreja i Švedska bolje pripremljeni u odnosu na druge za razvoj takvih tržišta u svijetu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...