Završen Sarajevo Business Forum 2011: Značajne naznake o novim ulaganjima u BiH

- Advertisement -

Na Sarajevo Business Forumu (SBF), drugoj međunarodnoj investicijskoj konferenciji u organizaciji Bosna Bank Internationala i Grupe Islamske banke za razvoj (IDB), tokom tri dana investitorima su prezentirana 153 projekta ukupne vrijednosti 14,7 milijardi eura.

Direktor BBI-a Amer Bukvić danas je tokom završnog panela ocijenio da je ovogodišnji Sarajevo Business Forum bio uspješan i dodao da je time otvoren novi proces analiza i pregovora s investitorima, čiji će se rezultati vidjeti narednih mjeseci.

Također, najavio je da će pripreme za SBF 2012. početi već narednih dana.

U okviru Foruma, predsjednik Islamske komore za trgovinu i industriju Sheikh Saleh Abdullah Kamel rekao je da će učiniti sve da saudijski investitori do narednog foruma ulože u BiH 50 miliona dolara.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Iskazana je i zainteresiranost jedne korejske kompanije za ulaganjem u rudnik i termoelektranu Banovići, a danas je potpisan i sporazum sa saudijskim Fondom za razvoj o dodjeli kredita od 35 miliona KM za izgradnju zaobilaznice u Zenici.

Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH, izjavio je da se radi o najpovoljnijem kreditnom sporazumu za BiH jer Fond ničim ne uvjetuje bh. stranu i omogućeno je učešće domaćih kompanija u tom projektu.

– Aplicirali smo za još dva projekta i nadam se da će nam biti odobreni. Tu je 18 miliona dolara za održivi povratak i četiri miliona eura za općinu Srebrenik, kazao je Kasumović.

PROČITAJTE JOŠ:  Otvorena ASA bolnica: Prva privatna opća bolnica u Sarajevu

Danas je također potpisan protokol o sporazumu o saradnji između Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i Unije privrednih komora Turske, memorandum o razumijevanju između kompanije Euroasfalt i jedne kompanije iz Abu Dhabija te memorandum o sporazumu o saradnji između kompanije Adil Trading iz UAE i tuzlanske Farmacije.

Određene inicijative za poslove, odnosno za investiranje u BiH postoje i kod kompanija iz drugih država poput Kine i Japana, ali rezultati će se vidjeti do narednog Foruma.

Skupu je prisustvalo više od 300 domaćih i stranih investitora, kao i veliki broj gostiju iz Turske, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Saudijske Arabije, Bahrena, Katara, Kine, Japana, SAD-a, Rusije, Gruzije, Azarbejdžana, Malezije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, te još nekih država.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...