Business

Završena druga faza tunela “1. mart”: Najmoderniji tunel u regiji u funkciji od juna

0

Završena druga faza tunela “1. mart”: Najmoderniji tunel u regiji u funkciji od juna, Life.ba

Na dionici Koridora 5C kroz Bosnu i Hercegovinu Gorica-Bilježevo danas je upriličena svečanost obilježavanja završetka druge faze radova u tunelu “1. mart”, javlja Anadolu Agency (AA). Svečanosti su prisustvovali premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, direktor javnog preduzeća Autoceste FBiH Ensad Karić, direktor kompanije Euro Asfalt Hamed Ramić, kao i radnici konzorcija bosanskohercegovačkih kompanija na čijem čelu se nalaze Euro Asflat i ŽGP, a koje rade na izgradnji tunela.

Obraćajući se prisutnima, premijer Nikšić zahvalio se svim radnicima koji su radili na izgradnji tunela, dodavši kako su upravo oni omogućili svima da se osjećaju ponosnim.

“Tunel ‘1. mart’ je projekat koji završavamo na 22. rođendan naše domovine Bosne i Hercegovine. Prije 22 godine, građani ove zemlje izabrali su put prema nezavisnosti BiH. Glasajući tada na referendumu, radili su to sa željom da imaju svoju državu u kojoj će imati sigurnu budućnost za sebe i svoju djecu. To je i danas, siguran sam, želja velike većine građana – BiH u kojoj će zakoni važiti jednako za sve”, poručio je Nikšić.

Završena druga faza tunela “1. mart”: Najmoderniji tunel u regiji u funkciji od juna, Life.ba

Direktor preduzeća Autoceste FBiH Ensad Karić naglasio je kako datum 1. mart predstavlja volju građana BiH za teritorijalnu nezavisnost i integritet BiH.

“Domaće kompanije su opravdale ukazano povjerenje i završile sve radove u predviđenom roku. Dragi radnici, posebno vam hvala što svoj rad niste obavljali samo profesionalno, nego ste i srcem bili u ovom projektu. Ovim smo korak bliže ispunjenju obećanja, te će u 2014. godini građani uživati u 102 kilometra moderne autoceste”, istakao je Karić. Datum 1. mart će uvijek biti i simbolično ugrađen u tunel, rekao je direktor Euro Asfalta Hamed Ramić, dodavši kako je ovaj tunel već proglašen najmodernijim u regionu.

LIFE:  30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

Završena druga faza tunela “1. mart”: Najmoderniji tunel u regiji u funkciji od juna, Life.ba

“Svi radovi se odvijaju po planu i u zadatim rokovima. Do sada nismo imali nijednu ozbiljniju povredu na radu i ubuduće ćemo sve obaveze izvršiti na vrijeme i u roku”, istakao je Ramić.

Izgradnja tunela ‘1. mart’ počela je 2010. godine, a gradila ga je kompanija SCT, koja je kasnije otišla pod stečaj. Tada je izgradnja tunela dodijeljena bosanskohercegovačkim kompanijama, tačnije njih 114, koje su okupljene u konzorciju kojeg predvode Euro Asfalt i ŽGP. Tunel dužine skoro tri kilometra najduži je na Koridoru 5C kroz BiH, biće opremljen najmodernijom opremom, a u promet će biti pušten u junu 2014. godine.

Završena druga faza tunela “1. mart”: Najmoderniji tunel u regiji u funkciji od juna, Life.ba


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like