Zbog Brexita sve više kompanija seli u Holandiju

- Advertisement -

Stalna neizvjesnost zbog Brexita sve veći broj kompanija primorava na otvaranje ureda u Holandiji, saopštili su u srijedu iz Vlade te zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Od referenduma o izlasku Britanije iz Evropske unije u junu 2016. godine, 140 kompanija uspostavilo je prisustvo u Holandiji, od čega je 78 prošle godine preselilo kompletno poslovanje, navela je Agencija za strana ulaganja Holandije.

Agencija je u saopštenju istakla da se poslovna nesigurnost povećava i pored izlaska Velike Britanije iz Evropske unije zbog nedogovorenih pitanja o budućim trgovinskim odnosima zemlje s evropskim blokom. London i Brisel moraju do kraja godine dogovoriti sporazum o njihovoj vezi nakon razlaza.

Agencija je, također, navela da je u pregovorima s 425 kompanija koje razmišljaju o preseljenju ili širenju u Holandiju zbog Brexita.

Kompanije uglavnom dolaze iz Velike Britanije, ali ima i onih iz Amerike i Azije, koje preispituju strukturu svojih evropskih operacija nakon Brexita.

“Za sva ta poslovanja 2020. će biti važna godina. Dok neke kompanije čekaju da vide kakvi će biti novi ekonomski odnosi između Velike Britanije i EU, sve više kompanija bira sigurnost i stabilnost koje naša zemlja nudi na evropskom tržištu”, pojasnio je Jeroen Nijland iz Agencije za strana ulaganja.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...