Zbog zakona o ‘švicarcima’ u padu dionice Nove Ljubljanske banke (NLB)

- Advertisement -

Zakon kojim je u srijedu slovenski parlament rizik za toksične kredite u švicarskim francima podijelio između zajmodavaca i zajmoprimaca uzbudio je i vodstvo najveće slovenske banke koja tvrdi da zbog njega već trpi štetu na burzi.

Od kada je prijedlog udruge “Frank”, koja okuplja oštećene zajmoprimce, ušao u parlamentarnu proceduru dionice Nove Ljubljanske banke (NLB) su u padu i njime je Slovenija stranim investitorima poslala negativnu poruku, ocijenio je u četvrtak Blaž Brodnjak, direktor NLB-a, najveće slovenske banke.

Od 19. siječnja do sada tržišna kapitalizacija NLB-a smanjila se za 160 milijuna eura, što znači da je država, koja je u banci još uvijek vlasnik četvrtine dionica, izgubila 40 milijuna eura, prema kotaciji na Ljubljanskoj burzi, naveo je Brodnjak u izjavi za javnost.

PROČITAJTE JOŠ:  Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Nakon privatizacije, do koje je došlo zbog akumuliranih gubitaka uslijed loših kredita iz ranijeg razdoblja, najveća slovenska banka je prije tri godine i konačno privatizirana, a država je većinu dionica prodala stranim institucionalnim investitorima te domaćim malim ulagačima.

Najveći strani dioničari su američka financijska tvrtka Brandes Investment Partners te Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Slovenski parlament u srijedu je prihvatio zakon kojim se valutni rizik kredita uzetih u švicarskim francima dijeli između banaka i korisnika kredita, a trebao bi važiti retroaktivno, no banke koje su kredite u “švicarcima” svojedobno plasirale pokrenule su postupak kojim ga žele osporiti pred ustavnim sudom.

PROČITAJTE JOŠ:  Razbijena mreža krijumčarenja migranata: Žena iz BiH bila vođa

Stupi li zakon ipak na snagu, banke bi u kreditne ugovore u francima, plasirane od sredine 2004. do kraja 2010., trebale uključiti dodatne klauzule koje bi odredile najviši dopušteni opseg promjene tečaja švicarskog franka. To znači da se zajmoprimcima priznalo da su oštećeni i da im banke trebaju vratiti preplaćene iznose kredita, prenosi Hina.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...