Top 10 najpopularnijih parfema svih vremena: Je li među njima vaš omiljeni miris?

- Advertisement -

Žene obožavaju parfeme. Vole ih i muškarci, ali dame ipak puno više vremena posvete biranju ovih malih bočica prepunih opojnih mirisnih nota.

Piše: Zvjezdana Moćević

Zahvaljujući vjernosti ženskog dijela potrošača, neki mirisi već se desetljećima nalaze na popisu najpopularnijih parfema svih vremena.

Chanel, “Chanel No.5

O ovom legendarnom parfemu sve se zna. “Chanel No.5” definitivno je najpopularniji parfem na svijetu. Lansiran je davne 1921. godine i bio je to prvi parfem iz tvornice Gabrielle Coco Chanel. Formulu mirisa osmislio je kemičar i parfumer Ernest Beaux. Kada je Beaux Coco donio uzorke parfema numerirane brojevima od 1 do 5, dizajnerica je odabrala 5. uzorak. „Svoje kolekcije predstavljam 5. maja, u petom mjesecu u godini. Zato ćemo ga nazvati peticom, to će nam donijeti sreću“, rekla mu je Coco i tako dala ime kultnom parfemu.

Chanel, No5

Yves Saint-Laurent, “Opium”

Danas postoji mnogo novih verzija ovog parfema, ali originalni iz 1977. godine nosi titulu legend među parfemima. Izazvao je pravu kontroverzu kada je pušten u prodaju. Zbog naziva parfema dizajner Yves Saint-Laurent optužen je za promicanje opijata, a najžešći kritičari ovog mirisa tražili su čak i promjenu njegovog naziva. Sve je to dodatno samo populariziralo “Opium” i poboljšalo njegovu prodaju.

Yves Saint Lauren, Opium

Dior,  “J’adore”

Ovo je jedan od “mlađih” parfema na popisu. Lansiran je 1999. godine i ubrzo je postao globalni bestseller. Dior je prava mala tvornica luksuznih parfema, ali ovaj je do danas zadržao kultni status.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar
Dior, J’adore

Givenchy, “L’Interdit”

Dizajner Hubert de Givenchy prvi parfem napravio je za svoju najveću muzu, glumicu Audrey Hepburn. Audrey je bila vjerna obožavateljica njegovih haljina, a parfem pod nazivom “L’Interdit” nosila je godinu dana prije njegovog službenog lansiranja te postala njegovo zaštitno lice. Delikatan cvjetno-puderast miris za Givenchyja je osmislio parfumer Francis Fabron, a u prodaju je pušten 1957. godine. Bočica je tijekom godina mijenjala svoj izgled, ali note parfema ostale su iste.

Givenchy, L’Interdit

Guerlain, “Shalimar”

Francuski parfumer Jacques Edouard Guerlain stvorio je kultni “Shalimar” 1921. godine. Drugi proizvođač tvrdio je kako je to ime već zauzeto pa je Guerlain morao preimenovati parfem u “No. 90”, ali nakon pravne bitke dobio je pravo na korištenje originalnog naziva te ga je ponovo lansirao 1925. godine. Inspiraciju za orijentalni miris Guerlain je pronašao u Mumtaz Mahal, ženi Džahan-šaha, vladara Mogulskog carstva. Shrvan njezinom smrću, vladar je naredio gradnju Taj Mahala, najljepšeg mauzoleja na svijetu.

Guerlain, Shalimar

Issey Miyake, “L’eau d’Issey”

Japanski modni dizajner Issey Miyake uz pomoć parfumera Jacquesa Cavalliera osmislio je parfem inspiriran neobičnim motivom – vodom. Sam dizajner svojevremeno je rekao da je “L’eau d’Issey” parfem čist kao izvorska voda i s tom se izjavom slažu svi obožavatelji koji su mu vjerni još od 1992. godine, ali i nove generacije ljubitelja ovog osvježavajućeg mirisa.

Issey Miyake, L’eau de Issey

Thierry Mugler, “Angel”

Modni revolucionar Thierry Mugler postigao je velik uspjeh sa svojim prvim parfemom. “Angel” je na police prodavaonica stigao 1992. godine i nije dugo trebalo da stekne vjerne obožavatelje širom svijeta. Smatra se prvim modernim gurmanskim parfemom, a poseban je i po tome što je bočica parfema iz godine u godinu mijenjala svoj atraktivan dizajn u sklopu limitiranih kolekcija.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar
Thierry Mugler, Angel

Calvin Klein, “CK one”

Ovaj aromatični citrusni parfem lansiran je 1994. godine. Postao je pravi globalni fenomen zbog toga što je bio prvi unisex parfem. Vrlo lagan i osvježavajuć miris razvili su parfumeri Alberto Morillas i Harry Fremont. Dvadeset i šest godina nakon nastanka, “CK one” i dalje je jedan od najprodavanijih parfema na svijetu.

Calvin Klein, CK one

Jean Paul Gaultier, “Classique”

Zločesti dečko mode, francuski dizajner Jean Paul Gaultier, 1993. lansirao je parfem koji je isprva nosio njegovo ime. Danas je ovaj legendarni miris u nesvakidašnjoj i senzualnoj bočici poznat pod nazivom “Classique”. Gaultier je želio napraviti miris inspiriran njegovom glamuroznom bakom, a u tome mu je pomogao parfumer Jacques Cavallier.

Jean Paul Gaultier, Classique

Nina Ricci, “L’Air du Temps”

Robert Ricci, sin francuske dizajnerice Nine Ricci, odlučio je proširiti djelovanje modne kuće koju je vodio s majkom i osmisliti parfem. Tako je u suradnji s parfumerom Francisom Fabronom 1948. godine nastao parfem “L’Air du Temps”. Jedan od najprodavanijih parfema svih vremena našao je svoje mjesto i u pop kulturi zahvaljujući referenci iz filma “Silence of the Lambs”. U jednoj od scena u kultnom trileru Hannibal Lecter zahvaljujući dobrom njuhu prepoznaje da Clarice Sterling povremeno nosi upravo ovaj parfem.

Nina Ricci, L’Air du Temps
- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...