Priče iz špajza

Ekskluzivno: Ovako se u Sarajevu nekada čekala Nova godina

1
Ekskluzivno: Ovako se u Sarajevu nekada čekala Nova godina, Life.ba

Ekskluzivno: Ovako se u Sarajevu nekada čekala Nova godina, Life.ba

U nastavku priče o Ciganima Ivanovićima iz knjige Priče iz špajza autora Janesa Tadića čije odlomke ekskluzivno objavljujemo na www.life.ba donosimo dio iz intervjua u kojem poznati bh. producent, između ostalog, govori i o prvim probojima romske muzike na ovim prostorima.

-Bilo je to poslije Prvog svjetskog rata. Taj proboj napravila je šabačka grupa Cicvarići. Šezdesetih je trend ciganske muzike došao iz Francuske, Španije i Rusije. Najčuveniji predstavnici bili su Olga Jančavecka i čudesni gitarista Džango Rajhart koji je svojim instrumentom osvojio svijet. Osamdesetih sam osjetio da romska muzika ponovo treba da osvoji svijet, kaže Tadić.

Osvajače sam, prisjeća se, pronašao u pariškom lokalu Karlof. To je bila grupa muzičara koji su dušom i na vrlo atraktivan način svirali i pjevali romsku muziku, sa mnogo ritma i energije.

Ekskluzivno: Ovako se u Sarajevu nekada čekala Nova godina, Life.baSjećaš li se Cigana Ivanovića? To su bili upravo oni. Porijeklom iz Batajnice. Njihov otac je bio čuveni instrumentalist na balalajci, čak i zvanični prvak svijeta. S druge strane, u društvenom smislu, bio je neka vrsta ciganskog kneza, priznat od Asocijacije Roma u svijetu. Prvi je plasirao i snimio pjesmu “Dželem dželem”, kao romsku himnu. A, za razliku od svojih sinova, zadržao je prezime Jovanović.

Dijamantna ploča

Ubijedio sam ih da u Parizu snime material po mom izboru. Ja sam odredio pjesme, dinamiku, odnosno dramaturgiju buduće ploče. Sa tim materijalom sam došao u Sarajevo, i nakon mjesec dana smo izdali ploču. Sarajevodisk i ja, kao urednik Koncertne agencije BiH. Promocija te ploče bila je vrlo čudna. U 170 sarajevskih kafića, pred Novu godinu, 1981. na kasetama su već imali tu muziku. Tada su Ivanovići postali hit u Sarajevu, a da mnogi ljudi nisu ni znali ko su oni. Tajnu smo otkrili na polusatnom TV show programu iz sarajevskog studija. Bio je to urnebesni program o kojem su sutradan svi pričali, a Ivanovići su postali popularni u cijeloj bivšoj Jugoslaviji.

U roku od samo pola godine, ploča Ivanovića prodana je u tiražu od 750.000 nosača zvuka, čime je potučen rekord Bijelog Dugmeta. Iznenada proslavljeni Romi i Tadić dobili su dijamantnu ploču. Nakon toga je uslijedila velika turneja po Jugoslaviji, a koncerti su održani u 74 grada. Turneja je počela u beogradskom Domu sindikata i tada je prvi put primijenjena programska šema, dva koncerta dnevno u toku osam dana. Posljednjeg dana turneje su održana čak tri koncerta. Tadić se opkladio s Vladimirom Savčićem Čobijem da će i treći concert biti rasprodan. I dobio je opkladu. Taj koncert počeo je u ponoć.

Zadiviljeni Goran Bregović

Goran Bregović je tada izjavio da su to počeci novog pravca sa korištenjem etno zvuka u muzici. Nakon Ivanovića su se pojavili Šaban Bajramović i Sarr`e Roma.

A vas pitamo – Da li biste ih ponovo voljeli vidjeti na ovim prostorima? Za takvo nešto postoji realna šansa! Prvi dio priče pročitaj OVDJE

 


1 Comment

  1. Uzelo mi je 7-godina da skupim cijelu discografiju Cigana Ivanovica!

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like