Priče iz špajza

Sjećaš li se Cigana Ivanovića?

1
Sjećaš li se Cigana Ivanovića?, Life.ba

Sjećaš li se Cigana Ivanovića?, Life.ba

U Parizu u agenciji Maurice d. Marouani na dogovorima oko gostovanja Rolling Stonesa, Boney M i Charlesa Aznavoura po bivšoj Jugoslaviji bio sam 1980. godine. U međuvremenu, u Pariškom vodiču , vidio sam oglas u kojem je pisalo kako Cigani Ivanovići gostuju u klubu Karlov. Otišao sam tamo i tada dogovorio nastupe Cigana Ivanovića širom tadašnje zemlje.

Vojni rok

Jedini uslov bio je da dobiju garancije da neće imati nikakvih problema jer nisu služili vojni rok. Naime, Cigani Ivanovići u Pariz su otišli davne 1975. godine sa ocem i nikada u Jugoslaviji nisu služili vojni rok. Nekim vezama dogovorio sam da neće imati probleme ako dođu. Tako je sve počelo…

A Rolling Stonesi? Oni su trebali odsjesti u hotelu Bristol u Sarajevu. Ali, nisu. Razlog je bio taj što je u njihovom ugovoru bila jedna klauzula da bi „sprat na kojem budu boravili nakon što odu mogao izgledati potpuno drugačije“. Tadašnje vlasti nisu na to pristale i gostovanje je odgođeno. Podsjećanja radi, Rolling Stonesi su u Zagrebu demolirali hotel u kojem su boravili u drugoj polovini sedamdesetih godina. Čak su i stolice bacali kroz prozor, prisjeća se, između ostalog, u svojoj knjizi Priče iz špajza bh. scenarista i režiser Janes Tadić čije dijelove ekskluzivno objavljujemo na www.life.ba

A vi? Sjećate li se Cigana Ivanovića? Malo starije generacije hoće. Zasigurno. I mlađi će ako ih podsjetimo na pjesme poput Cigani Ljubljat Pesni ili Đelem, Đelem.

Bio je to, kako su ih mnogi voljeli nazvati, estradni fenomen. Ilustracije radi, u samo jednoj turneji, bilo je dana kada su svirali i više od jednom dnevno. Zanimljiv detalj je i da nakon što je najavljen njihov nastup u Zagrebu osamdesetih godina, samo nekoliko sati nakon puštanja u prodaju, sve ulaznice za dvoranu Vatroslav Lisinski bile su rasprodane.

Jedna gitara

Vokalno-instrumentalna grupa Cigani Ivanovići iz Batajnice kraj Beograda, sa sjedištem u Parizu osvajali su svojom pjesmom i muzikom cijelu Evropu. Više puta nastupali su i širom bivše Jugoslavije sa uspjehom kakav je teško riječima opisati. Imali su 31 koncert za manje od mjesec dana. Bilo ih je četvero, a tri instrumenta. Jedna gitara, jedna balalajka i jedna bas-balalajka. Naravno, ako se kao instrument ne računaju def, ili daire, kojima je mahala jedina žena u ansamblu, pjevačica Nataša, kćerka Raje, planetarno popularne ruske Ciganke koju su gledatelji bivše televizije države mogli vidjeti samo jednom, i to ne uživo, već tokom novogodišnjeg programa u jednom od priloga. A Nataša je bila supruga Petra, najstarijeg člana grupe … (priču o Ciganima Ivanovićima nastavljamo narednih dana).

A vas pitamo – Da li biste ih ponovo voljeli vidjeti na ovim prostorima? Posebno ako vam, evo ovom prilikom, ekskluzivno otkrijemo da za takvo nešto postoji realna šansa!

Ovo su samo neke od ekskluzivnih fotografija sa njihovih nastupa. Dijamantna ploča pod nazivom Cigani vole pjesmu producenta Janesa Tadića zabilježila je milionske tiraže.

[nggallery id=593]

Podsjećamo, ekskluzivne priče, fotografije i video materijali koje je poznati bh. scenarista, reditelj i producent Janes Tadić prikupljao više od 40 godina u svom domu (špajzu), a koji nikada ni u jednom mediju nisu objavljivani, možete vidjeti samo na www.life.ba


1 Comment

  1. poceo sam da pisem o njima ali mi fali jos detalja .tako da bih hteo da se vidim sa Petrom i porazgovaram sa njim da li bi on to dozvolio.unapred hvala

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like