BusinessPutovanja

Airbnb će vršiti povrat novca svima koji otkažu rezervacije do sredine aprila

0
Ilustracija: Marcos Ferro/Red Bull Content Pool

Booking agencija Airbnb je ažurirala svoju politiku otkazivanja kako bi korisnicima omogućila da otkažu rezervacije bilo gdje u svijetu uz povrat cjelokupnog uplaćenog iznosa novca, saopštila je ova kompanija.

Razlog ove odluke je pandemija koronavirusa (COVID-19).

„Kao odgovor na vanredne situacije i globalni poremećaj putovanja uzrokovan pandemijom COVID-19, danas objavljujemo izmjene Airbnbove politike olakšavajućih okolnosti“, navodi se u saopštenju Airbnba. „Ova se izmjena odnosi na postojeće rezervacije za boravke napravljene na dan ili prije 14. marta 2020., s datumima prijave između 14. marta 2020. i 14. aprila 2020.“

Prema novoj politici, gosti mogu tražiti potpuni povrat novca bez kazne, rekao je izvršni direktor Airbnb-a Brian Chesky.

„Prvo, Airbnb će omogućiti gostima širom svijeta da otkažu i vrate svoj novac. Nećemo prikupljati naknade za te rezervacije“, napisao je Chesky na Twitteru. „Ne želimo da korisnici osjećaju da moraju putovati, jer ne mogu vratiti svoj novac.“

Donedavno se ova kompanija opirala izdavanju povrata svojim korisnicima, u velikoj mjeri prepuštajući odluku domaćinima. Kompanija je povrat garantirala samo u određenim zemljama.

Samo dan prije ove odluke, kompanija je ažurirala svoju politiku otkazivanja kako bi se ona primijenila na rezervacije napravljene u Sjedinjenim Državama, kao i kontinentalnoj Kini, Južnoj Koreji i Italiji. No, kako je pandemija koronavirusa zavladala svijetom i zarazila više od 153.000 ljudi, u sve više zemalja donijete su vanredne mjere koje uključuju i zabrane putovanja.

LIFE:  Četiri volontera primila vakcinu protiv koronavirusa

U svom tvitu Chesky je pohvalio domaćine Airbnb-a koji su samostalno davali gotovinske nadoknade i dodao da će kompanija razmisliti o načinima kako podržati ih podržati obzirom na to da će im prihodi biti značajno umanjeni uslijed navale otkaza rezervacije.

„Drugo, naši domaćini tokom ovog vremena ponašali su se poput heroja. Većina domaćina odlučila je svojim gostima isplatiti djelimični ili potpuni povrat novca”, napisao je Chesky.

„Treće, znamo da naši domaćini ovise o novcu od Airbnba. 50% njih ovisi o tome kako bi platili najam ili hipoteku. Radimo na nekim važnim idejama za pružanje podrške domaćinima i vrlo brzo ćemo imati odluku.“

Airbnb je već pretrpio udarac jer su otkazani događaji uslijed pandemije koronavirusa naveli ljude da odgode ili otkažu planove putovanja.

Odluka Airbnba da isplati nadoknade gostima mogla bi još više pogoditi prihode kompanije, pogotovo ako se budu vršile i refundacije gubitaka domaćinima.

 

Facebook komentari


Ispred Opće bolnice u Sarajevu postavljen šator za trijažu pacijenata

Previous article

Online škola na BHRT – raspored časova za 16.3.2020.

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Business