Putovanja

Avantura koja se pamti: Francuz i kokoš Monique obišli svijet

0

Dok većina ljudi na putovanja vodi pse pa čak i mačke, Francuz Guirec Soudée na dvogodišnju avanturu – put oko svijeta krenuo je sa neobičnim kućnim ljubimcem – kokoškom Monique.

Ovaj 24-godišnjak plovidbu svjetskim morem sa svojom voljenom pticom započeo je na Kanarskim ostrvima. Potom su otplovili na Karibe nakon čega su jedrenje nastavili do Grenlanda.

Čim je ugledao Monique, Soudée je znao da će ona biti njegova ljubimica na putovanju, kazao je za BBC. Želio je imati društvo ljubimca, a kako je kokoš samostalnija od većine drugih životinja, odabrao je baš nju. No, kako kaže, bila je tu još jedna prednost a to su jaja koje je Monique redovno legla dok su putovali.

LIFE:  Od egipatskih piramida do Taj Mahala: Virtuelne ture kroz svjetske znamenitosti na pet kontinenata

Uz nepredvidive vremenske oklolnosti činilo bi mu se ponekad da bi jedrenje moglo biti opasno za malenu životinju kao što je kokoš. “Na početku bio sam veoma zabrinut”, priznaje. “Bilo je ogromnih talasa zbog kojih je mogla pasti u more, ali uvijek je uspijevala da ostane na nogama. Bila je vrlo hrabra”, otkrio je Soudée koji je, ipak radi sigurnosti koku vezao svaki put kada bi more postalo uzburkano.

Nakon Grenlanda neobičan duo nastavio je jedriti do Aljaske, a sve avanutre Soudée je dokumentovao i na svom websiteu

Facebook komentari


Sutra prozivka igrača FK Sarajevo, u ponedjeljak prvi trening

Previous article

Bečki stručnjaci razvili novu metodu recikliranja starog tekstila

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Putovanja