Cesky Krumlov: Grad-karta za povratak u srednjovjekovne priče

- Advertisement -

Grad smješten na rijeci Vltavi, sagrađen je oko dvorca iz 13. stoljeća s gotičkim, renesansnim i baroknim elementima

Jedan od najposjećenijih čeških gradova, nakon Praga je Cesky Krumlov, koji posjetiocima nudi povratak u doba srednjeg vijeka, javlja reporter Anadolu Agency (AA). Grad smješten na rijeci Vltavi, sagrađen je oko dvorca iz 13. stoljeća s gotičkim, renesansnim i baroknim elementima. Većina građevina su izgrađene od 14. do 17. stoljeća, a među značajne građevine treba izdvojiti pozorište, baroknu operu, gotičku Crkvu svetog Vitusa, a u blizini grada nalazi se i samostan Zlata Koruna.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Područje oko dvorca, smatra se jednim od najvećih tog tipa u centralnoj Evropi. Stare kuće, ulice, kula i dvorac bit će jedan od osnovnih elemenata na fotografijama mnogobrojnih turista. Stari dio grada 1992. godine upisano je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Klikni na fotografiju za pregled u većoj rezoluciji

Dvorac je u 13. stoljeću izgrađen na zavoju rijeke Vltave u obliku potkovice i na strateški važnom mjestu, odnosno pored trgovačkog puta. On je 1989. proglašen nacionalnim spomenikom. U gradu su rođeni pripadnici brojnih plemićkih i vladajućih porodica. Gradske ulice prepoznat će i ljubitelji filma “Iluzionist” snimljenog 2006. godine.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...