Dakka, grad raznobojnih prevoznih sredstava i svjetska prijestolnica rikši

- Advertisement -

U Dakki, glavnom gradu Bangladeša i jednom od najmnogoljudnijih gradova svijeta, ulice su prepune oslikanih i ukrašenih rikši.

Uz pomoć njih se prevoze i ljudi i različita roba. Od 167 miliona stanovnika u zemlji, čak 20 miliona živi u Dakki. U gradu je vidljivo siromaštvo i loša infrastruktura. Zbog velikog broja stanovnika nalazi se na listi najmnogoljudnijih i najprometnijih gradova svijeta.

Ovo čini grad u kojem su problemi siromaštva i infrastrukture vidljivi, što ga čini jednim od najgušće naseljenih gradova na svijetu. Normalno je i da se, ukoliko si u saobraćaju, s jednog mjesta ne mičeš i po sat vremena. Međutim, to je normalno za lokalno stanovništvo koje se svakodnevno susreće s gužvama u saobraćaju. 

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Zbog toga se u Dakki za prevoz, pored privatnih automobila, koriste autobusi, različiti motocikli i naravno rikše. Rikše su i danas popularno prijevozno sredstvo u Dakki. Ustvari, Dakka je prozvana svjetskom prijestolnicom rikši. Dakle, smatra se jednim od simbola bangladeške prijestolnice.

One, smatraju mnogi, zbog mogućnosti probijanja kroz gusti saobraćaj, “spašavaju živote”. Svakodnevno se u saobraćaju u Dakki nalazi više od 600.000 rikši.

Vozači rikše, unatoč visokim temperaturama i vlagi u zraku, nastoje da putnika u što bržem vremenskom periodu prevezu do željene destinacije.

Ukrašene su različitim motivima i bojama. Najpopularniji je motiv Bengalskog tigra. Ista je situacija i s lokalnim autobusima, javlja Anadolu Agency (AA). U različitim bojama i motivima razlikuju se od prijevoznih sredstava u drugim dijelovima svijeta. Koriste ga milioni ljudi.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Zanimljivo je i da autobuse voze s otvorenim vratima i da putnici u njima mogu konzumirati cigarete. Velike gužve i probleme u saobraćaju u ovom gradu uglavnom uzrokuje nedostatak ili neispravnost semafora. Da, u nekim dijelovima grada uopće nema semafora, a u nekim nisu u funkciji.

I u brojnim gradovima zapadne Europe danas je taksi-bicikl atrakcija za domaće i strane turiste. U brojnim zemljama južne i jugoistočne Azije još uvijek se koristi kao redovno prevozno sredstvo.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...